Nyheter STÄMNING

HRF stämmer Scandic

Ett bråk mellan en kock och dennes chef ledde till att kocken fick sparken. Felaktigt, hävdar Hotell- och restaurangfacket som har stämt arbetsgivaren Scandic i Arbetsdomstolen.

Publicerad 15 augusti 2022
HRF stämmer Scandic
Arbetsdomstolen får avgöra tvisten som började i ett Scandickök. Foto: Istockphoto, Mostphotos

Det uppstod en livlig diskussion mellan kocken och dennes chef en vårdag förra året. Hur det gick till vet bara de två, men plötsligt hade ett bleck eller en kantin, beroende på vem du frågar, hamnat i golvet med en smäll.

Chefen menar att HRF-medlemmen kastat ett bleck mot honom, i ett försök att skada.
Medlemmen å sin sida hävdar att det var en kantin som föll i golvet när han slog näven i en bänk.

Situationen ledde till att medlemmen, som var kock på ett Scandichotell i Stockholmsområdet, blev avskedad från sin tjänst.

Nu blir det upp till domstolen att avgöra vem som är mest trovärdig.Emil Bäckström, ombudsman, HRF

Emil Bäckström. Foto: Madeleine Andersson

Hotell- och restaurangfacket har nu stämt Scandic i Arbetsdomstolen för felaktigt avskedande.
– Ord står mot ord, det finns inga vittnen. Vår medlem förnekar att han ska ha kastat något mot sin chef. Nu blir det upp till domstolen att avgöra vem som är mest trovärdig, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Den här typen av tvister löses ofta innan de hamnar i domstol.
HRF och Visita har förhandlat sedan april förra året, både lokalt och centralt. Sedan december har förlikningsdiskussioner förekommit utan att hitta en lösning.
– Det är inte roligt för någon att dra saker i domstol. Det är nästan alltid bättre att hitta en annan typ av lösning, men den här gången har vi inte gjort det, säger Emil Bäckström.

Hotell- och restaurangfacket kräver ett ekonomiskt skadestånd för sin medlem på 30 000 kronor per månad från maj förra året till dagen för förhandling i AD, runt en halv miljon kronor. Därutöver ett allmänt skadestånd på 200 000 kronor.

Om Arbetsdomstolen anser att ett avsked var fel, men att det funnits skäl att säga upp medlemmen kräver HRF 26 000 kronor i månaden, plus ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor.

Men, säger Emil Bäckström, det kan hända att tvisten aldrig når domstol.
– Nu har det ju varit semestrar, men det skulle inte förvåna mig om förlikningsdiskussionerna fortsätter när alla är tillbaka.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här