Nyheter migrationsverket

HRF slutar yttra sig om försörjning

HRF tänker inte längre yttra sig till Migrationsverket om den som ansöker om permanent uppehållstillstånd har haft tillräcklig lön. Processen är för tidskrävande och osäker, menar facket.

Publicerad 24 september 2021
HRF slutar yttra sig om försörjning
I vissa fall behöver den som ansöker om permanent uppehållstillstånd yttrande från facket om att hen har fått en rimlig lön. Foto: Oran Tantapakul/Mostphotos
Per Persson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Den som söker permanent uppehållstillstånd måste i vissa fall visa att man har kunnat försörja sig själv de senaste åren. Detta ska, enligt Migrationsverket, ske genom ett yttrande från berört fackförbund.

Men att ta fram sådana yttranden är oerhört arbetskrävande, och ändå inget säkert sätt att visa på försörjning. Det menar HRF som nu väljer att upphöra med dem.
– Migrationsverket vill veta om det är en schyst lön som de här personerna har fått retroaktivt. För att vi ska kunna veta det behöver vi ha ordentligt underlag, som lönespecar och anställningsbevis, och det kan ofta ta lång tid att få in. Vi har haft fall där vi har haft ett par anställda som har suttit i flera dagar för att få in underlag. Det är tid vi skulle behöva lägga på att hjälpa våra medlemmar, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Och trots allt arbete är det ändå inte säkert att det går att få fram ett korrekt underlag, vilket kan leda till felaktiga beslut, säger Per Persson.
– Vi vet att det fuskas i branschen med lönespecar och anställningsbevis. Om det blir fel kan det göra att personen riskerar att utvisas. Det är inte rimligt att facket ska ha den uppgiften.

HRF har nu meddelat Migrationsverket att man inte kommer att lämna sådana yttranden. Den som ansöker om permanent uppehållstillstånd kan i stället bifoga ett brev från förbundet där ståndpunkten förklaras. Migrationsverket har ännu inte gett någon respons på beslutet, säger Per Persson.
– Vi har inte hört något mer än att de har tagit emot vårt brev.