Nyheter val 2022

HRF satsar på tiotusen samtal inför valet

LO rekordsatsar för att Socialdemokraterna ska vinna valet. HRF bidrar genom att ringa medlemmar.

Publicerad 27 januari 2022
HRF satsar på tiotusen samtal inför valet
HRF kör sin egen valkampanj – med en seger för (S) som mål. Foto: Anna-Karin Nilsson

Inför höstens riksdagsval lägger LO totalt 50 miljoner kronor för att hjälpa Socialdemokraterna mot vinst. 30 miljoner går direkt till partiets valkampanj.
Övriga 20 miljoner går bland annat till en utbildningssatsning och till utveckling av en ny programvara som fackförbunden kan använda för att kunna ringa alla sina medlemmar.

Hotell- och restaurangfacket kommer att fokusera på samtal med medlemmar, berättar vice ordförande Pim van Dorpel.

Skänker HRF pengar till Socialdemokraterna?
– Vi skänker inga kontanta medel till något parti. Vi bedriver vår egen valrörelse och valkampanj.

Varför stöttar HRF just Socialdemokraterna?
– Vi är som två grenar på ett träd. Vi har ett hundraårigt samarbete med Socialdemokraterna. Det är naturligt att samarbeta med dem. Jag har svårt att se att vi skulle samverka med andra partier, när vi är en del av LO.
HRF:s förbundsstyrelse och kongress har beslutat att en socialdemokratiskt ledd regering sammantaget är det bästa för våra medlemmar. Det är alltså våra medlemmars demokratiska beslut och det är vad vi kommer att verka för.

Sedan är det upp till varje medlem att fatta sina egna beslut.

Hur kommer HRF:s valarbete se ut?
– Vi kommer att prata med våra medlemmar. Våra förtroendevalda ska ha valsamtal ute på arbetsplatserna och vi kommer ringa till dem vi inte träffar på plats. Vår målsättning är att vi ska genomföra 10 000 samtal inför valet.

– Det är ett viktigt val och det är viktigt att alla gör sin demokratiska plikt och rättighet och går till valurnorna. Det är vårt uppdrag att visa vägen framåt, sedan är det upp till varje medlem att fatta sina egna beslut.

Vad kommer det här arbetet att kosta?
– Vi har inte gjort en beräkning på det. Vi har inga särskilda poster för det, eftersom en stor del bekostas av LO:s gemensamma budget.
Vi i HRF får också del av LO:s satsningar, som den nya programvaran som ska hjälpa oss att nå alla medlemmar på telefon.