Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF säger fortfarande nej till EMU

Hotell- och restaurangfacket står fast vid sitt nej till valutaunionen EMU. Att LO och socialdemokraterna kom med ett nytt program under onsdagen påverkar inte HRF.

Publicerad 14 augusti 2003

Det var vid förbundets kongress i maj som HRF beslutade om ett nej till EMU. Viktigt för beslutet var att alla partier på ja-sidan hade viftat bort LO:s krav. Som det nu är kommer ett EMU-medlemskap att ske på företagens villkor, inte på löntagarnas, ansåg HRF.

Och den bedömningen står kvar, trots det som LO och socialdemokraterna nu är överens om. På onsdagen presenterade partiet och LO ett program, där man bland annat säger att staten behöver ett större överskott i sin budget för att klara sysselsättningen vid en lågkonjunktur.
Det är ett steg närmare de buffertfonder som LO har krävt, men ändå inte samma sak. Överskottet ska användas till att betala av på statsskulden. Då finns ändå inga fonderade pengar att använda om en stor arbetslöshet hotar.

– Det är bra att socialdemokraterna nu har publicerat det här pappret, säger John Herrström, HRF-ordförande, som även är med i LO:s styrelse.
Han står bakom LO-beslutet, men anser inte att HRF därför behöver ändra sin uppfattning. Och han pekar på sista meningen i LO:s dokument. Där står: ”Ett högt valdeltagande, både från de som röstar nej och de som röstar ja, är viktigt för att omröstningens resultat ska ha hög legitimitet.”

Läs mer:
HRF röstade nej till EMU. Läs mer här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här