De unga och kvinnorna har blivit färre i facket. - Nu måste vi vinna tillbaka dem, säger Per Persson, tredje ordförande i Hotell- och restaurangfacket.
För 2,5 år sedan var 47 procent av HRF-medlemmarna under 30 år. Nu är det 38 procent. Medlemskåren blir alltså äldre.
– De flesta nya medlemmar som vi skriver in är under 30 år, säger Per Persson, som har detaljstuderat medlemsstatistiken på längden och tvären.
– De som är över 30 år kommer från andra förbund.
I Stockholm och Uppsala finns de äldsta medlemmarna. I Halland, Norrbotten och Västerbotten finns de yngsta.
Varje månad går flera hundra nya medlemmar in i HRF. Men ännu fler flyttar vidare till andra fackförbund. Medlemmarna byter jobb, bransch och fackförbund. Därför har medlemstalet minskat den senaste tiden.
– Det är inte svårt att skriva in ungdomar i facket, säger Per Persson. Det gör vi hela tiden. Men vi måste skriva in ännu fler.
De avdelningar som har äldst medlemskår har inte värvat tillräckligt många nya, anser han. Alla anställda i branschen måste tillfrågas om de vill gå med i facket.
HRF startar nu en kampanj för att värva fler medlemmar. Per Persson hoppas att avdelningarna ska känna sig utmanade att tävla mot varandra. Det kommer att bli priser till de bästa medlemsvärvarna och även priser till avdelningar som utmärker sig särskilt.
I Stockholm finns landets äldsta medlemskår. I Halland finns den yngsta.
Klicka här >> för att se en tabell över hur stor andel av medlemmarna som är under 30 år i HRF:s avdelningar
Alla siffror kommer från HRF:s medlemsregister och gäller augusti år 2003.
Läs mer:
Så blir man medlem – läs mer på HRF:s hemsida
HRF vill värva mer storstadsbor. Läs mer här >>
Facket har missat var tredje anställd. Läs mer här>>
Hotellstädare mest organiserade. Läs mer här >>
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.