Lättare att säga upp för arbetsgivare och bättre möjligheter till omställning för anställda. Det är huvuddragen i de föreslagna förändringarna i arbetsrätten som presenterades i går. HRF ser en del bra saker men också problem.
I går presenterade regeringen och samarbetspartierna slutligen förslaget till förändringar i arbetsrätten.
– Jag är stolt över att presentera den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under presskonferensen.
Flera av förslagen syftar till att göra det lättare för arbetsgivare att säga upp. Bland annat föreslås att tre personer ska kunna undantas turordningslistan vid uppsägning. I dag finns möjlighet att undanta två personer på företag med högst tio anställda.
Ett annat förslag är att saklig grund för uppsägning ändras till sakliga skäl. Sakliga skäl kan vara till exempel ordervägran, samarbetssvårigheter, olovlig frånvaro eller bristande prestation. När en anställd brutit mot anställningsavtalet på ett allvarligt sätt ska det heller varken göras någon vägning mot den anställdes personliga intresse av att behålla anställningen eller någon prognos över hur den anställde kan tänkas bete sig i framtiden, föreslår utredningarna.
Jag är stolt över att presentera den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid. Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister
Dessutom föreslås att en anställning ska upphöra vid uppsägningstidens slut, även om ett fackförbund har ogiltigförklarat den. Det innebär att arbetsgivaren inte behöver betala lön under tiden som en tvist om uppsägningen pågår. Samtidigt föreslås högre skadestånd för felaktiga uppsägningar och avsked.
– Det ska bli billigare och lättare att göra rätt, och dyrare och svårare att göra fel, sade Martin Ådahl, Centerpartiets talesperson när förslagen presenterades.
Resultat av Januariavtalet
Men det finns också förslag som ska öka tryggheten för anställda. Heltid blir norm, den som hyvlas har rätt till omställningstid och allmän visstid byts ut mot särskild visstid som snabbare ska ge rätt till tillsvidareanställning. Det ska också införas ett nytt offentligt stöd för omställning för anställda som inte omfattas av kollektivavtal, liksom möjlighet till studiestöd i upp till 44 veckor för den som vill byta bana.
Förslagen bygger på den överenskommelse om nytt huvudavtal som Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal gjorde i slutet av förra året. Därför var det få överraskningar i det som presenterades i går, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket.
– Det ligger helt i linje med den överenskommelsen. Vad jag uppfattar som en nyhet är att staten nu ska utreda förutsättningarna för en kollektivavtalsreglerad arbetslöshetsförsäkring. Det är en del som har varit viktig för LO-förbunden.
Då skulle det skapa ett a-lag och ett b-lag på svensk arbetsmarknad. Malin Ackholt, ordförande HRF
Malin Ackholt ser en del saker som är bra ur HRF-medlemmarnas perspektiv, så som möjlighet till snabbare tillsvidareanställning för tidsbegränsat anställda.
– Frågan är om det är tillräckligt bra. Vi hade hellre sett fylligare skrivningar kring tidsbegränsade anställningar.
Hon tycker också att det hade behövts tydligare skrivningar på flera områden.
– I nuläget finns en del oklarheter. Det är därför LO begärt förhandling med Svenskt Näringsliv, med avsikt att lösa dessa problem.
Malin Ackholt är hoppfull om att parterna ska kunna komma överens.
– Jag har stora ambitioner att vi lyckas hitta en bra lösning i de kommande förhandlingarna om trygghet och omställning. Det kan inte vara så att vi inte löser det. Då skulle det skapa ett a-lag och ett b-lag på svensk arbetsmarknad. Det är helt orimligt.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 30 juni nästa år. Förslagen ska nu ut på remiss.