Nyheter EKONOMI

HRF kvar hos Nordea

Många LO-förbund väljer att lämna Nordea när de flyttar sitt huvudkontor till Finland. Men Hotell- och restaurangfacket stannar tills vidare kvar som kund.

Publicerad 15 mars 2018
HRF kvar hos Nordea
Nordeas huvudkontor flyttas till Helsingfors. Foto: Roland Lundgren/Mostphotos

I dag kom det väntade beslutet att Nordea flyttar bankens huvudkontor till Finland. LO-förbunden Handels, Transport och Kommunal lämnar inom kort Nordea. Även Seko och Målarna planerar att lämna banken.

Hotell- och restaurangfacket väljer än så länge att stanna kvar. Men förbundet ser löpande över sina placeringar, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för HRF.
– Det är klart att vi inte tycker att Nordeas agerande är på den nivån vi önskar från våra placerare. Men om vi ska flytta pengarna måste vi få motsvarande placering och då krävs en hel del arbete innan.

Därför flyttar banken

Nordea kommer att ha sitt huvudkontor i Helsingfors i stället för i Stockholm. Bankens motiv för att flytta huvudkontoret är dels att Finland, till skillnad från Sverige, är med i EU:s bankunion, dels att Nordea tycker att regeringens förslag om så kallad resolutionsavgift blir för dyrt.

HRF har omkring 105 miljoner kronor placerade hos Nordea. Det är en del av förbundets konfliktfond som förvaltas där. Medlemmarna kan också ta medlemslån i banken. Däremot är Swedbank förbundets huvudbank.
– Det är ingenting som säger att vi ska vara kvar hos Nordea på sikt. Men en flytt får olika konsekvenser beroende på när den görs. Det finns tidpunkter då det kan vara fördelaktigare, säger Malin Ackholt.