Nyheter KONFLIKT

HRF backar Kommunals strejkvarsel

Hotell- och restaurangfacket stöttar Kommunal som varslat om strejk. Detta efter arbetsgivarsidans nej till låglönesatsning för kockar och annan måltidspersonal inom skola, sjukvård och äldreomsorg.

Publicerad 15 september 2023 Kommentera
HRF backar Kommunals strejkvarsel
HRF stöttar Kommunal som varslat om strejk. – Vi inom LO-samordningen har lovat att stå upp för varandra, säger avtalssekreterare Peggy Nyholm. Foto: Madeleine Andersson, Istockphoto

UPPDATERING! På fredagseftermiddagen kom parterna överens om ett nytt avtal och strejkvarslet blåstes av.
Kommunal varslar om strejk för medlemmar som arbetar som måltids- och kökspersonal i flera storkök, bland annat på Karolinska sjukhuset Solna och Norrlands universitetssjukhus. Detta efter att Visita sagt nej till samma lönesatsning för lågavlönade som andra förbund, bland annat HRF, fått igenom.

Det skulle vara märkligt om kockar inom Kommunal inte skulle få samma låglönesatsning som de inom HRF

Det är anmärkningsvärt att industrins märke inte skulle gälla inom samtliga kollektivavtal, säger Peggy Nyholm, HRF:s avtalssekreterare.
– Vi inom LO-samordningen har lovat att stå upp för varandra. Ingen ska behöva gå med på villkorsförsämringar. Det är det som är styrkan i samordningen.

Förbunden stöttar varandra oavsett bransch, men denna gång gäller det yrkesgrupper som också återfinns inom HRF.
– Vi tycker att det skulle vara märkligt om kockar inom Kommunal inte skulle få samma låglönesatsning som de inom HRF. Nästa gång kan det vara vi som inte får det vi ska, säger Peggy Nyholm.

Om konflikten

  • Om det blir konflikt startar den fredag 15 september klockan 17 (tidigare utsatt tid var klockan 14).
  • Visita representerar de företag som bedriver verksamheten på entreprenad.
  • LO-förbundens samordning innebär bland annat att andra förbund än det som varslat kan tillfrågas om att lägga sympativarsel.