Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hotade anställd med snara — stäms i Arbetsdomstolen

En restauranganställd på Gotland tog hjälp av sitt fack när lönen inte betalades ut. Då fick han hembesök av sin chef och hotades till livet. Nu stäms företaget i Arbetsdomstolen på sammanlagt 450 000 kronor.

Publicerad 15 mars 2012

Det var våren 2011 som mannen började arbeta på restaurangen i Visby. Men i stället för 17 500 kronor i månaden fick mannen endast 10 000 vid ett tillfälle och 2 500 några månader senare. Efter fem månader fick mannen nog och kontaktade sitt fack, Kommunal.
Kort därefter ska restaurangens chef och en annan anställd ha kommit hem till mannen, hotat honom med en snara och krävt att han skulle ta tillbaka lönekravet. Mannen lyckades fly genom fönstret och kontaktade polisen. En kort tid efteråt flyttade han från Gotland. LO-TCO Rättsskydd tog över fallet och stämde företaget, som saknade kollektivavtal, till tingsrätten.

Nu har Rättsskyddet även lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.
Domstolen behandlar oftast tvister som rör kollektivavtal, men tar även upp föreningsrättskränkningar. Det är när en arbetstagare behandlas på ett sätt som är till nackdel för honom eller henne, på grund av medlemskapet i facket eller sitt fackliga engagemang.
”Det ovannämnda hembesöket och vad som därvid utspelade sig var en reaktion på det lönekrav som förbundet delgav bolaget” skriver Rättsskyddet i sin stämningsansökan.

Företaget stäms på 200 000 kronor i allmänt skadestånd till den före detta anställde och lika mycket till Kommunal för föreningsrättskränkning, samt 50 000 för förhandlingsvägran. Något datum för förhandlingar är ännu inte satt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här