Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Krävde ut lön — hotades till livet

Nystartsjobbet på en avtalslös restaurang på Gotland slutade med fem månaders utebliven lön och dödshot för den anställde. -- Arbetsgivare betraktar ofta lönebidragsanställda som andra klassens anställda, säger Per Persson på HRF:s avdelning Stockholm-Gotland.

Publicerad 26 januari 2012

Uppdaterad 2012-01-26 17:20

En man fick nystartsjobb på en restaurang på Gotland. Men någon lön betalades aldrig ut och arbetspassen var upp till 18 timmar långa. Efter fem månader fick mannen nog och kontaktade sitt fack, Kommunal. 

LO-TCO Rättsskydd tog över fallet och i december 2011 fick företaget  betalningskrav för de uteblivna lönerna. Kort därefter kom två personer från restaurangen hem till den tidigare anställde, hotade honom till livet och krävde att han skulle ta tillbaka lönekravet. Mannen lyckades fly och kontaktade polisen. En kort tid efteråt flyttade han från Gotland.

Nu har Rättsskyddet stämt restaurangen på sammanlagt 280 000 kronor för utebliven lön, föreningsrättskränkning och ogiltig uppsägning.
– Personer som utnyttjas så här är sällan medlemmar i facket och då har vi ingen möjlighet att göra något över huvud taget. Frågan är hur man skulle kunna ge även dem stöd på något sätt, säger Bo Vilner, jurist på Rättsskyddet.

Per Persson är kassör för HRF:s avdelning 2 Stockholm-Gotland och ser många exempel på att anställda med lönebidrag behandlas illa.
– De får inte korrekta anställningsformer, de får bara jobba deltid fast arbetsgivaren tar emot ersättning för en heltidsanställd. De blir ofta satta på skitjobben och får oregelbundna scheman.

Facket får svårare att hjälpa medlemmarna när arbetsförmedlingen placerar lönebidragsanställda på avtalslösa arbetsplatser, som i det här fallet. Reglerna för lönebidragsjobb säger bara att lönen ska motsvara avtalets minimilön, det finns inget krav på att företaget ska ha kollektivavtal. Hotell- och restaurangfacket försöker dock ha kontakt med arbetsförmedlarna och informera dem om vilka företag som inte sköter sig.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här