Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Höjt tak i a-kassan

Taket i a-kassan ska höjas så att alla som tjänar upp till 25 000 får ut 80 procent av inkomsten. Det enligt ett regeringsförslag som kan börja gälla redan från september.

Publicerad 14 april 2015

Den planerade höjningen är en överenskommelse mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och innebär att taket i a-kassan höjs från dagens 18 700 kronor till 25 000 kronor. Målet är att fler ska få ut 80 procent av sin inkomst under de första 100 dagarna av arbetslöshet.

Den högsta möjliga dagpenningen blir 910 kronor efter höjningen. Det gäller under de första 100 dagarna. Sedan sker en avtrappning till 760 kronor per dag.

Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restauranganställdas a-kassa, välkomnar förslaget.
– Det är otroligt positivt för de av våra medlemmar som omfattas. Det ger dem bättre förutsättningar att klara vardagen även vid arbetslöshet.

Även andra nivåer i a-kassan ska höjas enligt förslaget. Maxbeloppet för arbetslösa med sjukpenning höjs från 486 kronor till 543 kronor per dag. Samtidigt föreslås en liten höjning av dagsersättningen för den som inte varit med i en a-kassa tillräckligt länge för att få inkomstrelaterad ersättning. Maxbeloppet höjs från dagens 320 kronor till 365 kronor.

Det är 13 år sedan taket i a-kassan höjdes senast.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här