Nyheter

Högtryck över branschen

Hotell- och restaurangbranschen går mot en rekordsommar. I alla fall om man ska tro statistiken och företagarna själva.

Publicerad 3 juni 2016
Högtryck över branschen
Det ser bra ut inför sommarsäsongen i hotell- och restaurangbranschen. Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Förra sommaren var bra för hotell- och restaurangbranschen. Och sommaren 2016 blir inte sämre, tror företagarna. Det är arbetsgivarorganisationen Visita som har frågat sina medlemsföretag hur de ser på de kommande månaderna.

Två av tre företagare tror att omsättningen kommer att öka i år. Mest positiva är campingföretagarna, där nästan nio av tio tror på högre omsättning. Även hotellföretagarna är extra optimistiska, bland dem tror sju av tio att omsättningen kommer att öka. Generellt är landsortsarbetsgivarna lite mer positiva än sina kollegor i Malmö, Göteborg och Stockholm.
– Vi ser också att stora företag är mer positiva än små, säger Eva Östling, vd på Visita.

Men redan nu går det bra för branschen. I april ökade restaurangförsäljningen med 11,6 procent jämfört med samma månad 2015, visar statistik från Restaurangindex. För nöjesrestauranger, pubar och barer var ökningen rekordstor, 18,7 procent. Även hotellrestauranger och trafiknära restauranger gick riktigt bra i april med försäljningsökningar på 12 respektive 14 procent.

Samtidigt fortsätter konkurserna i hotell- och restaurangbranschen att minska. Hittills i år har 141 hotell och restauranger gått i konkurs, visar statistik från UC. Det är en minskning med 12 procent från samma period förra året.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här