Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Här får du bäst betalt i grannlandet

Norska lunchmatsalar, storkök och cateringföretag. Där finns det pengar att tjäna. På ett år har lönerna ökat med 4,3 procent och genomsnittslönen för en anställd motsvarar 26000 svenska kronor.

Publicerad 8 mars 2005

Det är dyrt att leva i Norge. Men den som söker sig till rätt del av restaurangbranschen kan få bra betalt. Från oktober 2003 till samma tidpunkt 2004 steg den genomsnittliga månadslönen med 755 kronor, 3,1 procent. En heltidsanställd tjänar nu cirka 24 200 kronor i månaden, skriver Hotell- og restaurantarbeideren.

Men löneutvecklingen ser olika ut i olika delar av hotell- och restaurangbranschen. Kockar, servitörer och bartendrar tjänar exempelvis mer om de jobbar på ett hotell än om de är anställda på en restaurang eller bar.

* De som jobbar på restauranger och barer fick 2,1 procent mer i lön och tjänar cirka 23 600 kronor.
* Lönen på hotell och andra övernattningsställen ökade med 3,4 procent till cirka 24 200 kronor.
* Norska lunchmatsalar, storkök och cateringföretag ökade med 4,3 procent till cirka 26 000 kronor.

Hotell- och restaurangkvinnorna tjänar minst, men deras löner ökar mest. En norska tjänade 23 000 kronor i oktober 2004. Det är en ökning med 4,2 procent jämfört med oktober året innan. Män i branschen tjänade i genomsnitt 25 600 kronor vid samma tid, men ökningen var bara 2,3 procent.

Uppgifterna kommer från Statistisk sentralbyrå, SSB.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här