Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ny arbetsgivare vill sänka anställdas löner med 4 000 kronor

Samma arbetsplats. Samma arbetsuppgifter. Men ny arbetsgivare och ny lön ? upp till 4000 kronor lägre. Det riskerar de anställda på Umeå universitets restaurang att råka ut för. Nu går fallet vidare till central förhandling.

Publicerad 19 januari 2005

Universum är den största restaurangen på Umeå universitet. Vid årsskiftet kom en ny entreprenör. Det lokala företaget GN Catering tog över efter Sodexho.
Två anställda sades upp på grund av arbetsbrist. Det kunde facket inte göra något åt, eftersom ägarfamiljen skulle arbeta i företaget.

Men när företaget meddelade att resten av personalen bara skulle få avtalets minimilön så gick facket i taket.
Vissa anställda skulle förlora 4 000 kronor i månaden, från en lön på 19 200 kronor till 15 300.
Den nya arbetsgivaren ansåg att lönerna var för höga.

– Ska vi ha en lokal lönebildning med potter måste det innebära att lönen stiger under åren, säger Ulf Forsling, ombudsman för Hotell- och restaurangfacket i Umeå.
Det finns anställda som har arbetat på Universum sedan restaurangen öppnade i början av 1970-talet.
– Det är orimligt att de ska arbeta på minimilön.
Ulf Forsling anser att den nya arbetsgivaren har tagit över verksamheten. Då har personalen enligt EU:s regler rätt att vara kvar på oförändrade villkor.

Men det är oklart hur dessa regler ska tolkas eftersom personalen är anställd för säsong.
Den nya arbetsgivaren hävdade att det var fråga om nyanställning. Därmed skulle inga övergångsreglerna gälla.

HRF och arbetsgivaren har träffats vid en lokal förhandling, men blev inte överens.
– Vi fick ett lönebud som var högre än minimilönen, säger Ulf Forsling, så det är ett steg i rätt riktning.
Därmed gav han rådet till de anställda att börja arbeta den 10 januari, när teminen började. Först tänkte de stanna hemma i protest.
– Nu kommer vi troligen att begära centrala förhandlingar, säger Ulf Forsling.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här