Nyheter Ukrainska kollegor

Här får branschen chans att rekrytera ukrainare

Intresset för att anställa ukrainare är stort bland hotell- och restaurangföretagen. Det säger Joakim Silén från Ukrainian Professional Support Center som nyligen arrangerade ett rekryteringsevent på Clarion Hotel Stockholm.

Publicerad 23 februari 2023
Här får branschen chans att rekrytera ukrainare
Ett 50-tal jobbsökande från Ukraina mötte 20 hotell- och restaurangchefer under eventet. Foto: Iaroslava Grevtseva/UPSC
Joakim Silén. Foto: Privat

– Det finns ett jätteintresse och en nyfikenhet hos arbetsgivarna. Vi hade 20 rekryterande chefer på plats från både hotell och restauranger. Man märker att det finns en kompetensbrist på framför allt kockar och servitriser men även receptionister och bartenders då många har lämnat branschen under pandemin, säger Joakim Silén från Ukrainian Professional Support Center.

Hur gick det till?
– Vårt rekryteringsteam valde ut 56 ukrainska kandidater, varav 25 hade gått en kurs under veckan för att förbättra svenska språket med ord och termer som används inom hotell och restaurang. Intervjuerna hölls i speeddatingformat. För att det skulle bli lyckat hade vi sett till att matcha kandidater med rätt bakgrund och erfarenhet mot arbetsgivarnas kravprofil och önskemål. 

Vi är måna om att våra kandidater ska hamna hos seriösa arbetsgivare.

Joakim Silén

Vet ni om det gav några anställningar?
– Flera av hotellen som var på eventet har redan hört av sig för att de vill träffa kandidater för en andra intervju på plats, och uppföljning pågår av de andra som var där. Utfallen av de här rekryteringsträffarna brukar vara väldigt bra. I höstas hade vi ett event där flera blev erbjudna jobb direkt på plats och för ett par veckor sedan hade vi ett liknande i Göteborg. Nu planeras nya event med både Scandic och Nordic Choice Hotels. Nästa ska hållas den 16 mars i Stockholm.

Informerar ni kandidaterna om arbetsvillkor och rättigheter?
– Inför rekryteringsdagen informerar vi om arbetsvillkor och vilka krav man kan ställa. Och om frågor dyker upp under en rekryteringsprocess så svarar vi så gott vi kan eller hänvisar till där de kan få svar. Vi är måna om att våra kandidater ska hamna hos seriösa arbetsgivare, helst med kollektivavtal på plats eller åtminstone att man speglar avtalet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här