Nyheter Ukrainska kollegor

På kurs mot ett julbordsjobb

Vad ingår i ett julbord och i vilken ordning äter man de olika rätterna? Det fick ett 30-tal ukrainare lära sig under en vecka i november. Målet: att landa ett julbordsjobb.

Publicerad 12 december 2022
På kurs mot ett julbordsjobb
Tallriksservering var ett av inslagen under utbildningen. Foto: Elis Hoffman

– Låtsas att det är mat på tallriken och håll den så platt som möjligt. Om du är osäker, ta bara två tallrikar.
Kursledare Lisa Gustafsson håller två tallrikar i vänster hand och visar hur man får plats med en tredje.

Galyna Gavrylova och Yulia Onyshchuk härmar koncentrerat, innan ett gapskratt bryter ut.
Stämningen är hög men fokuserad i det lånade klassrummet i Kista.
Under en vecka i november drillas ett 30-tal ukrainska kvinnor och någon enstaka man i en viktig del i den svenska restaurangkulturen: julbordet.

– Vi har gått igenom vad det innebär att jobba på julbord och vad det finns för mat. Vi har tittat på bilder och skrivit i vilken ordning man äter, och pratat om vilka det är som går ut och äter julbord, säger Lisa Gustafsson.
Hon är en av kursledarna i projektet som finansieras av Europeiska Socialfonden och drivs av Ukrainian Professional Support center och utbildningsföretaget Iris.

Syftet är att på olika sätt hjälpa ukrainska flyktingar i Sverige närmare ett jobb. Ett sätt är att via nätverk matcha ihop arbetsgivare som vill anställa med ukrainare som vill jobba, och ett annat sätt är utbildningar som denna.

Den första hölls i våras, då med fokus på branschengelska. Resultatet var gott, berättar Lisa.
– Hotell- och restaurangbranschen anställer mycket folk, och det går ofta bra att prata engelska. Inom tre veckor efter utbildningen hade hälften gått ut i arbetslivet.

Till denna gång hade ryktet spridit sig och platserna fylldes upp snabbt. Många av dagens deltagare har liten eller ingen bakgrund alls i hotell- och restaurangbranschen, men hoppas att utbildningen ska kunna ge dem en chans till ett jobb.

En av dem är Tetyana Stelmashcuk från Kolomiya i västra Ukraina. Hemma arbetade hon som språkvetare och lärare, här har hon haft tillfälliga påhugg inom städbranschen.

Den här kursen är en bra chans att testa något nytt i Sverige.Tetyana Stelmashcuk

– Jag försöker bara överleva. Den här kursen är en bra chans att testa något nytt i Sverige. Jag har en dotter att ta hand om, säger Tetyana.

Desto mer erfarenhet har Irina Medvedetskh. I mer än tio år drev hon en egen restaurang i Ukraina.
– Vi hade en restaurang med italiensk mat, säger hon.
Kursen ger henne en inblick i hur restaurangbranschen funkar i Sverige. Det är stor skillnad mellan länderna, säger Irina.
– Här är det till exempel mindre formellt hur man pratar med gäster.

Vi hoppas att det ska ge jobb för några åtminstone.Lisa Gustafsson

Förutom julbordskunskap står även intervjuträning på schemat. Deltagarna har fått skriva ett personligt brev, och ska nu pröva på att berätta om sig själva på engelska.
Dagen efter Hotellrevyn varit på besök blir det skarpt läge, då är det rekryteringsdag, berättar Lisa Gustafsson.
– Vi har sex arbetsgivare som ska vara med. Vi hoppas att det ska ge jobb för några åtminstone.

Fler utbildningar är planerade, både i Göteborg, Malmö och online. Målet med projektet är att 1 200 personer ska komma närmare ett arbete, varav minst 400 ska ha fått ett arbete på kort eller lång sikt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här