Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Sandra Viktor

Sandra Viktor är en av Hotell- och restaurangfackets sex nya organisationsombudsmän.

Publicerad 16 oktober 2012
inlinebild
Sandra Viktor ska öka den fackliga aktiviteten i avdelning Sydost. Foto: Lovisa Lagerström Lantz/HRF

Vad gör en organisations­ombudsman?
– Mitt arbete handlar om att fler ska vilja bli medlemmar och fackliga aktivister. Jag bor i Linköping och kommer att fokusera mitt arbete främst på Linköping och Norrköping, två stora städer med låg facklig aktivitet. HRF har för få klubbar, få skyddsombud och också få medlemmar mot vad vi skulle kunna ha.
Mitt arbete står på tre ben. Stärka organiseringsgraden och få fler och aktivare HRF-­medlemmar på arbetsplatserna. Jobba med HRF-avdelningen och förtroende­valda för att tillsammans utveckla vårt sätt att arbeta. Och arbeta närmare gymnasieskolornas Hotell- och restaurangprogram för att se till att eleverna blir bättre rustade för arbetslivet och får praktik hos seriösa arbetsgivare, till exempel genom facklig information om arbetslivets villkor på skoltid.

Hur ska det gå till?
– I samråd med avdelning Sydost har jag redan kartlagt ett antal arbetsplatser i Lin­köping och Norrköping. Jag ska besöka dessa arbetsplatser, intervjua både ledningen och arbetstagarna för att ta reda på hur de ser på HRF, vad de vill att vi tillsammans ska utveckla. Det är en sorts attitydundersökning. Sedan kommer jag se till att det hålls facklig introduktionskurs för alla på arbetsplatsen, hjälpa till med att starta klubbar och stödja dem i deras fackliga arbete.

Vad är det för arbetsplatser?
– Det är hotell, snabbmatsrestauranger och nattklubbar. Arbetsplatser där det finns många anställda och en potential för att kunna skapa en levande facklig aktivitet. Jag kommer också att följa upp attitydundersökningen och komma tillbaka och utvärdera dessa arbetsplatser för att se om inställningen till facket har förändrats efter ett halvt år.

Hur ska du hinna med allt?
– Nu ska jag inte göra allt själv, utan arbetar tillsammans med de förtroendevalda i avdelningsstyrelsen. En sorts facklig coach. Jag ska stärka dem och tillsammans ska vi inspirera till facklig aktivism och nya sätt att vara fackligt verksam på.

HRF:s organisationsombudsmän

  • Avd 1 Väst och Avd 31 Karlstad: Marie Birgersson 
  • Avd 2 Stockholm-Gotland: Julieta Cardenas
  • Avd 5 Syd: Benny Wiklund
  • Avd 7 Sydost: Sandra Viktor
  • Avd 20 Nord och 27 Mitt: Katarina Lindqvist
  • Avd 30 Mälardalen: Vanja Ahlén

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här