Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Sandra Viktor

Sandra Viktor är en av Hotell- och restaurangfackets sex nya organisationsombudsmän.

Publicerad 16 oktober 2012
inlinebild
Sandra Viktor ska öka den fackliga aktiviteten i avdelning Sydost. Foto: Lovisa Lagerström Lantz/HRF

Vad gör en organisations­ombudsman?
– Mitt arbete handlar om att fler ska vilja bli medlemmar och fackliga aktivister. Jag bor i Linköping och kommer att fokusera mitt arbete främst på Linköping och Norrköping, två stora städer med låg facklig aktivitet. HRF har för få klubbar, få skyddsombud och också få medlemmar mot vad vi skulle kunna ha.
Mitt arbete står på tre ben. Stärka organiseringsgraden och få fler och aktivare HRF-­medlemmar på arbetsplatserna. Jobba med HRF-avdelningen och förtroende­valda för att tillsammans utveckla vårt sätt att arbeta. Och arbeta närmare gymnasieskolornas Hotell- och restaurangprogram för att se till att eleverna blir bättre rustade för arbetslivet och får praktik hos seriösa arbetsgivare, till exempel genom facklig information om arbetslivets villkor på skoltid.

Hur ska det gå till?
– I samråd med avdelning Sydost har jag redan kartlagt ett antal arbetsplatser i Lin­köping och Norrköping. Jag ska besöka dessa arbetsplatser, intervjua både ledningen och arbetstagarna för att ta reda på hur de ser på HRF, vad de vill att vi tillsammans ska utveckla. Det är en sorts attitydundersökning. Sedan kommer jag se till att det hålls facklig introduktionskurs för alla på arbetsplatsen, hjälpa till med att starta klubbar och stödja dem i deras fackliga arbete.

Vad är det för arbetsplatser?
– Det är hotell, snabbmatsrestauranger och nattklubbar. Arbetsplatser där det finns många anställda och en potential för att kunna skapa en levande facklig aktivitet. Jag kommer också att följa upp attitydundersökningen och komma tillbaka och utvärdera dessa arbetsplatser för att se om inställningen till facket har förändrats efter ett halvt år.

Hur ska du hinna med allt?
– Nu ska jag inte göra allt själv, utan arbetar tillsammans med de förtroendevalda i avdelningsstyrelsen. En sorts facklig coach. Jag ska stärka dem och tillsammans ska vi inspirera till facklig aktivism och nya sätt att vara fackligt verksam på.

HRF:s organisationsombudsmän

  • Avd 1 Väst och Avd 31 Karlstad: Marie Birgersson 
  • Avd 2 Stockholm-Gotland: Julieta Cardenas
  • Avd 5 Syd: Benny Wiklund
  • Avd 7 Sydost: Sandra Viktor
  • Avd 20 Nord och 27 Mitt: Katarina Lindqvist
  • Avd 30 Mälardalen: Vanja Ahlén

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här