Nyheter

Hallå där, Marie Birgersson

I morgon startar Stockholm Triathlon. Med i tävlingen är Marie Birgersson, ombudsman på HRF:s avdelning Väst, som deltar för att uppmärksamma den internationella kampanjen för hotellstädares arbetsvillkor.

Publicerad 1 juli 2016
Hallå där, Marie Birgersson
Massimo Frattini (IUL), Marie Birgersson (HRF) och Markku Björn (PAM).
Marie Birgersson, HRF-ombudsman.
Marie Birgersson, HRF-ombudsman. Foto: Lars Lanhed

Hur kommer det sig?
– Vi är tre personer i vårt lag: Markku Björn från finska facket PAM, Massimo Frattini på IUL och så jag. Vi har träffats på lite olika möten. Förra våren var vi alla på en träff som Nordiska unionen bjöd in till för att prata om bland annat städkampanjen. Då föreslog Massimo att vi skulle göra det här. Han är löpare och har sprungit en del lopp tidigare för kampanjen. Markko har något nationellt triathlon-rekord i Finland.

Hur ska ni uppmärksamma städkampanjen?
– Nordiska unionen har fixat t-shirtar med loggan för den senaste städkampanjen i de nordiska länderna, som vi ska ha på oss. Det är en internationell kampanj och därför vill vi göra det här som ett internationellt lag.

Städkampanjen

Den internationella fackorganisationen IUL driver sedan flera år tillbaka kampanjen ”Make up my workplace – dignity for housekeepers” för att uppmärksamma hotellstädares arbetssituation. Hotell- och restaurangfacket har genomfört flera aktiviteter inom ramen för kampanjen, bland annat den återkommande ”Schysta städveckan”.Här kan du hitta mer information om IUL:s kampanj Make up my workspace.

Vad är målet med att ställa upp i tävlingen?
– Vi vill skapa uppmärksamhet för städarnas arbetsvillkor, göra en grej för att lyfta frågan. Förhoppningsvis är det någon som blir nyfiken på vad det är för något vi har på våra tröjor.

Uppdatering: Så gick det

Det fackliga triathlonlaget kom på plats 20 i sin startgrupp, där 30 lag deltog.

Hur kommer det att gå till?
– Markku ska simma, jag ska cykla och Massimo ska springa. Vi ska köra den olympiska distansen. Det betyder att jag ska cykla fyra mil. Jag har aldrig gjort ett triathlon tidigare, men jag har cyklat Tjejvättern och det är tio mil, så det ska nog gå bra.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här