Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Hans Ekström

Hans Ekström är en av författarna till "Varför heter lådan Jansson".

Publicerad 11 mars 2013
inlinebild
Hans Ekström har koll på biff a la Lindström. Foto: Privat

Du och Eva Gustafsson har skrivit en bok om personnamnen bakom olika maträtter. Hur kom det sig?
– Jag har alltid varit intresserad av mat och av att skriva. Det började när vi satt och undrade varför det hette biff Rydberg. Vem var det? Så jag började rota runt lite av nyfikenhet. Sen blev det mer och mer, och till slut kom tanken att göra en bok av det hela.

Några särskilt oväntade historier ni sprang på?
– En hel del! Jag kan väl nämna potatissorten Bintje. Det handlar om en holländsk lärare och amatörodlare, Kornelis Lieuwes de Vries, som experimenterade fram en massa olika potatissorter. Han namngav dem först efter folk i familjen, sedan ur bekantskapskretsen. När även dessa namn tagit slut, valde han bland sina elever. Det råkade finnas en flicka i en av hans klasser som hette Bintje Jansma. 

Kan man vara säker på det ni skriver är sant?
– Det finns ibland olika uppfattningar och olika historier, då försöker jag redovisa det och bedöma själv. Men jag gör inte anspråk på att det här är en oantastlig historiebok, tanken var mer att det skulle vara lite kul och underhållande. Därför är det inte heller bara en renodlad bok – vi har också lagt upp det som frågesporter och gåtor. Man ska kunna använda den som en sällskapsgrej runt middagsbordet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan