Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Carolina Bigert

Carolina Bigert, överläkare och forskare på Karolinska institutet, har fått drygt 3,5 miljoner kronor från AFA Försäkring till en studie om hur skadlig luften i kök är för kockar och kökspersonal.

Publicerad 23 september 2009
Hallå där, Carolina Bigert
Foto: Elis Hoffman

0012341311Hotellrevyn163163812.00false2118 pt18 pt00falsefalsefalse

Varför vill du studera detta?
– Tidigare studier visar att kockar utsätts för höga nivåer
av Carolina Bigert, överläkare på Karolinska Institutet.partiklar i luften, och att kockar och kökspersonal har en ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och lungcancer. Men vi vet inte varför. Vi misstänker att det kan ha att göra med de luftföroreningar som bildas vid matlagning i höga temperaturer. Nyligen klassades faktiskt föroreningar från stekning vid hög temperatur som möjligen cancerframkallande för människa av IARC, International Agency for Research on Cancer. Dessutom är kökspersonal en utsatt grupp. De jobbar ofta på små           Bild: Elis Hoffman
företag som inte är anslutna till företagshälsovård och där det kan finnas arbetsmiljöproblem.                                                                                                                                   
Hur ska ni gå tillväga?
 
– Studien är uppdelad i tre delar. En del är att kartlägga exponeringen av luftföroreningarna. Vad de utsätts för och hur mycket. De andra delarna handlar om att undersöka risken för dessa yrkesgrupper att drabbas av hjärtinfarkt och lungcancer.

Vad händer nu?
– Nu planerar vi att ta kontakt med SHR och HRF för att försöka bilda en referensgrupp. Där ska vi bland annat diskutera hur vi får kontakt med personer som vill delta i exponeringsstudien. Tanken är att vi ska göra ungefär hundra mätningar där personer bär en mätutrustning för att se hur mycket föroreningar de andas in. Vi vill gärna ha kökspersonal från helt olika köksmiljöer, snabbmatsrestauranger, asiatiska restauranger, storkök och konventionella restaurangkök.

När räknar ni med att vara klara?
– Hela projektet kommer att pågå under tre år. Jag skulle gissa att vi inte kommer att ha några resultat klara förrän tidigast år 2011.

Fakta: AFA Försäkring

AFA Försäkring ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, och sköter de avtalsförsäkringar som finns mellan arbetsmarknadens parter. Det är AFA Försäkring som ger ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsbrist, dödsfall och arbetsskada. En del av verksamheten är att arbeta aktivt för att förebygga arbetsskador. Därför delar AFA Försäkring varje år anslag till olika forskningsprojekt på området.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här