Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Carolina Bigert

Carolina Bigert, överläkare och forskare på Karolinska institutet, har fått drygt 3,5 miljoner kronor från AFA Försäkring till en studie om hur skadlig luften i kök är för kockar och kökspersonal.

Publicerad 23 september 2009
Hallå där, Carolina Bigert
Foto: Elis Hoffman

0 0 1 234 1311 Hotellrevyn 16 3 1638 12.0 0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false

Varför vill du studera detta?
– Tidigare studier visar att kockar utsätts för höga nivåer
av Carolina Bigert, överläkare på Karolinska Institutet.partiklar i luften, och att kockar och kökspersonal har en ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och lungcancer. Men vi vet inte varför. Vi misstänker att det kan ha att göra med de luftföroreningar som bildas vid matlagning i höga temperaturer. Nyligen klassades faktiskt föroreningar från stekning vid hög temperatur som möjligen cancerframkallande för människa av IARC, International Agency for Research on Cancer. Dessutom är kökspersonal en utsatt grupp. De jobbar ofta på små           Bild: Elis Hoffman
företag som inte är anslutna till företagshälsovård och där det kan finnas arbetsmiljöproblem.                                                                                                                                   
Hur ska ni gå tillväga?
 
– Studien är uppdelad i tre delar. En del är att kartlägga exponeringen av luftföroreningarna. Vad de utsätts för och hur mycket. De andra delarna handlar om att undersöka risken för dessa yrkesgrupper att drabbas av hjärtinfarkt och lungcancer.

Vad händer nu?
– Nu planerar vi att ta kontakt med SHR och HRF för att försöka bilda en referensgrupp. Där ska vi bland annat diskutera hur vi får kontakt med personer som vill delta i exponeringsstudien. Tanken är att vi ska göra ungefär hundra mätningar där personer bär en mätutrustning för att se hur mycket föroreningar de andas in. Vi vill gärna ha kökspersonal från helt olika köksmiljöer, snabbmatsrestauranger, asiatiska restauranger, storkök och konventionella restaurangkök.

När räknar ni med att vara klara?
– Hela projektet kommer att pågå under tre år. Jag skulle gissa att vi inte kommer att ha några resultat klara förrän tidigast år 2011.

Fakta: AFA Försäkring

AFA Försäkring ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, och sköter de avtalsförsäkringar som finns mellan arbetsmarknadens parter. Det är AFA Försäkring som ger ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsbrist, dödsfall och arbetsskada. En del av verksamheten är att arbeta aktivt för att förebygga arbetsskador. Därför delar AFA Försäkring varje år anslag till olika forskningsprojekt på området.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.