Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Anna-Sofia Wallström

Anna-Sofia Wallström driver Gefle Chocolaterie i Gävle sedan tio år tillbaka.

Publicerad 4 mars 2010
Hallå där, Anna-Sofia Wallström
Anna-Sofia Wallström (t h) med sin anställda Sandra Söderström på Gefle Chocolaterie. Foto: Pernilla Wahlman

Du tog kontakt med Hotellrevyn efter vår artikel om vd-lönerna i förra numret. Varför då?
– Jag blev så upprörd. Hur kan en anställd få 109,09 kronor i timmen efter 22 år i branschen, medan högsta chefen på samma ställe har en halv miljon i månaden? Vad sänder det för signaler till alla som arbetar där?

 Anna-Sofia Wallström, Gefle Chocolaterie.
 Anna-Sofia Wallström.

Går det att vara entreprenör och tjäna pengar och samtidigt ge sina anställda en bra lön?
– Jag är övertygad om att ett företags framgång hänger samman med hur arbetsgivaren behandlar sina anställda. Varför måste man ligga på gränsen till vad avtalet säger? I dag verkar det som att det är mer meriterande med egna höga löner och bonusar än att vara rättvis. Jag tycker att det är smartare att se till att alla mår gott och har roligt. På sikt kommer alla att tjäna mer på det.

Hur är du själv som arbetsgivare?
– Jag är ett levande exempel på att man inte måste var girig. Jag har en anställd som tjänar 19 000 kronor per månad efter att ha jobbat mindre än ett år hos mig. Hon har ingen yrkesutbildning och är 19 år. Det är viktigt att inse att vi skapar produkten tillsammans.

Du är engagerad i rättvisa och solidaritet även för dina anställda och för kakaoarbetarna. Hur då?
– Min värld är choklad så nu bygger jag en plantageskola för kakaobönder och deras familjer. Skolan blir en kooperativ anläggning för förädling av kakao, eftersom den får brukas av alla.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här