Grillen går varm så här års – men vilken typ av vin går bäst till grillat? Här är Ulrika Karlssons bästa tips på rött, orange och rosévin som tar fram det bästa grillmaten.
Nu går grillen het! Det grillade har ofta rejält med smak från marinad, kryddblandningar och själva grillningen. Här är ett orange vin, ett rosévin och ett rött som matchar allt du kan tänkas lägga på grillen.
2022 Kakhuri Orange Dry Wine, Georgien, 2051, 109 kr, 750 ml
Georgien är vinets vagga, här jäser man lokala druvsorter och lagrar i lerkrus enligt urminnes tradition. Udda smak av intensiva kryddor, ”retsina-känsla” och övermogna höstäpplen, en stil som är fantastisk till grillat – grönsaker, rotfrukter eller skaldjur, välj själv!
2023 Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt, Österrike, 5600, 125 kr, 750 ml
Laxrosa färg matchar den nätta karaktären av rosenblad, smultron och verbena. Perfekt rosé om man gillar mineralstinna tongångar, utan överdrifter åt något håll. Drick vinet riktigt svalt till grillad fläskkarré med örtiga tillbehör.
2022 Casa Relvas Touriga Nacional, Portugal, 2809, 129 kr, 750 ml
Druvans tjocka skal ger tät färg men oväntat aromatisk doft och smak. Plommon, syltade vinbär och rosmarin med ceder och uns läder. Portugals röda viner är generellt krävande, smakrika kötträtter från grillen passar bäst.