Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Gratis kaffe en av få förmåner för branschens anställda

Två av fem av Hotell- och restaurangfackets medlemmar kan inte ta fem minuters paus utan att be om lov. Billigare lunch och gratis kaffe har dock de flesta tillgång till.

Publicerad 26 april 2007

Det visar den senaste rapporten i LO:s serie Röster om facket och jobbet. Denna gång har 8 300 anställda intervjuats om vilken frihet och vilka förmåner de har i sitt arbete. Resultatet visar att Hotell- och restaurangfackets medlemmar har mindre frihet i jobbet än många andra LO-medlemmar.

Till exempel säger runt 40 procent av HRF:arna att de inte kan ta fem minuters paus från sitt arbete utan att be om lov. Det kan jämföras med 3 procent av Byggnads medlemmar. 75 procent av Hotell- och restaurangfackets medlemmar säger också att de inte kan göra ett privat ärende på arbetstid.

Däremot har fyra av tio av de intervjuade HRF:arna någon form av flextid. Det är över genomsnittet bland LO-förbundens medlemmar. Nio av tio har även tillgång till gratis kaffe och sex av tio får subventionerad lunch.

När det gäller andra förmåner är det sämre. Bara knappt var tionde av Hotell- och restaurangfackets medlemmar har chans att få del av företagets vinst. Det kan jämföras med fyra av tio bland Pappers medlemmar. Dessutom får bara var tionde HRF:are subventionerad läkarvård, medan runt hälften av Livs och Pappers medlemmar har samma förmån.

Källa: LO – Röster om facket och jobbet. Frihet och förmåner i arbetet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här