Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fyra månaders sjukfrånvaro genomsnitt i restaurangbranschen

Restaurangpersonal kan inte jobba hemifrån om de är »lite« sjuka, jobbet sliter ut kroppen och det är många kvinnor i branschen. Därför är de sjukskrivna så länge, enligt Riksskatteverket.

Publicerad 18 februari 2004

Restaurang- och storkökspersonal är Sveriges näst sjukaste yrkesgrupp. De som är sjuka är sjukskrivna i genomsnitt 114 dagar – nära fyra månader. Bara anställda på försäkringskassan ligger högre, med 144 dagar.

Köksbiträden ligger inte långt efter med 103 dagars sjukfrånvaro. Kortast sjukdomtid, enligt undersökningen, har svetsarna med som i snitt är sjuka 68 dagar.

Restaurang- och storhushållspersonal har fysiskt ansträngande arbete med mycket vridna och böjda arbetsställningar och upprepade rörelser.
Skillnader i sjukdom och arbetsförmåga mellan yrkena går också att förklara med olikheter i arbetsmiljön.
– I många yrken finns det sjukflexibilitet, den som är sjuk kan arbeta hemma några dagar, men det kan inte storhushåll- och restaurangpersonal, säger Ulrik Lidwall, utredare på Riksförsäkringsverket som för första gången har undersökt kostnaden för sjukskrivning i olika yrken.

Han menar också att könsskillnader påverkar. Kvinnor arbetar mer utan att kunna gå ifrån. Män tar sig mer manöverutrymme och lämnar sina arbetsuppgifter för en paus.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här