Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Franska arbetsgivare stödjer papperslösas kamp

Bruno Druihle, restaurangägare.Hundratals papperslösa strejkar just nu i Frankrike och får stöd av arbetsgivarna. - Det är förfärligt att mina anställda ska behöva gömma sig, säger en fransk restaurangägare.

Publicerad 25 april 2008

– En morgon stod tre män och väntade utanför restaurangen. Jag frågade om de ville ha kaffe, berättar berättar Bruno Druihle, ägare till den lilla restaurangkedjan Chez Papa.

Männen följde med Bruno Druihle in och sedan dess har de inte lämnat lokalen. De tre männen kom från fackförbundet CGT och ockupationen är en del av de papperslösas kamp för att få stanna i landet.
– Vi har campat tillsammans här i över en vecka, berättar Bruno Druihle.
Trots att hans restaurang Chez Papa har ockuperats låter han glad. Han är en av de många restaurangägare i Paris som öppet stödjer konflikten.

– Jag vet inte hur jag skulle klara mig utan dem. De har hjälpt mig att bygga upp min rörelse. De fick jobb genom falska papper, men har hela tiden varit registrerade och har betalat skatt. En del har varit i landet i tio år. Ändå måste de gömma sig. Det är svårt att förstå hur det går ihop, säger Bruno Druihle.

Cirka 600 papperslösa i Parisregionen strejkar och kräver att få stanna i landet. De har alla fasta arbeten på restauranger, hos städbolag eller på byggen.
Konflikten drivs av fackförbundet CGT. På hotell- och restaurangägarnas arbetsgivarförbund, Synhorcat, säger man att branschen skulle braka ihop utan de papperslösa.

Förra året blev arbetsgivarna är skyldiga att kontrollera personalens id-handlingar. Det var då Bruno Druihle upptäckte att 16 av hans 70 anställda inte hade uppehållstillstånd. Sedan årsskiftet har det blivit lättare att få stanna i Frankrike om man jobbar inom en sektor där det är brist på arbetskraft, som inom hotell och restaurang. Men Bruno Druihle säger att förfarandet är byråkratiskt och krångligt.

Fackförbundet CGT kräver att alla de strejkande genast får uppehållstillstånd. Regeringen säger att varje fall ska studeras för sig.
– Bara det inte tar för lång tid, säger Bruno Druihle.

Det finns uppgifter om att mellan 30 000 och 50 000 papperslösa arbetar bara på restaurangerna i Frankrike.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här