Nyheter UTSTÄLLNING

Fotoutställning hyllar hotellpersonal

Hollywoodstjärna eller diskare? Det är svårt att avgöra i fotografen Johan Bergmarks bilder. Under pandemin fotade han Lydmars hotellpersonal som kändisar. ”Jag vill visa att alla människor är likadana.”

Publicerad 2 maj 2022 Kommentera
Fotoutställning hyllar hotellpersonal
Städarna Sumaya, Adelina och Uyangha skulle fotas när en gäst plötsligt kom in – och fick bli rekvisita! Bilden är beskuren. Foto: Johan Bergmark

Tre kockar med en spädgris och en plockad fågel i famnen möter ens blick innan man ens hunnit in genom glasdörren till Lydmar i Stockholm. Ansiktena är stilla och krispigt svartvita. Inramade på entréns första vägg. Det är öppningsbilden i fotoutställningen Unsung Heroes som hänger i hotellfoajén till i juni.

Bakom bilderna står fotografen Johan Bergmark. Oftast fotograferar han människor från kultursektorn, som musiker, skådespelare och regissörer.

När pandemin slog till blev det plötsligt tomt på jobbokningar. Både för honom och hans favorithotell att fotografera på i Stockholm. Under ett samtal med Lydmars vd slog det honom: Han skulle fota personalen! Dels för att det skulle kännas mindre ”trist i själen”, men framför allt för hotellpersonalens skull.

Knivar och slaktade djur var inte tillräckligt spännande, så fotografen delade bilden på kockarna Rasmus, Jakob och David i två. Foto: Johan Bergmark
När städarna Sumaya, Adelina och Uyangha skulle fotas kom plötsligt en gäst in. Han fick bli rekvisita. Foto: Johan Bergmark
Receptionisten Erik vågade sig upp på taket för en storslagen stockholmsbakgrund. Foto: Johan Bergmark

– Det som är bakom kulisserna är alltid värt att hylla. Hotellpersonalen är de som finns bakom att vi kan ha det trevligt på hotellet, att vi har gott att dricka. Särskilt i pandemin när bokningar försvann och folk varslades ville jag hylla dem, för att de orkar, säger Johan Bergmark.

Vd:n hjälpte honom att styra upp tillfällen och personer att fotografera. Han hade fem till femton minuter per fotografering, precis som vid kändisporträtteringarna.

Jag vill visa att alla människor är likadana. Det spelar ingen roll om det är en musiker eller en rörmokare.Johan Bergmark, fotograf

– Jag attackerade hotellpersonalen med kameran på samma sätt som jag alltid gör. Jag vill visa att alla människor är likadana. Det spelar ingen roll om det är en musiker eller en rörmokare. Man ska kunna spegla sig själv i personen i bilden. Jag vill skala bort det yttersta och hitta nollpunkten. Det neutrala uttrycket. Sedan kan jag lägga till något annorlunda.

Hovmästaren Dayan har busåkt i mathissen förr. Foto: Johan Bergmark
När det var diskaren Kumars tur att fotas fastnade fotografen för de tjocka diskhandskarna. Foto: Johan Bergmark
När Indra skulle gå från jobbet i sin illrosa fuskpäls bad fotografen henne att stanna upp vid garderoben. Foto: Johan Bergmark
En kvarglömd käpp fick extraknäcka som öga åt Sebastian. Foto: Johan Bergmark
Hundar är tillåtna på Lydmar, så nattvakten Georg fick ta med sin i sängen. Foto: Johan Bergmark
Barchefen Sara Larsson är glad att ansiktet skyddades medan kollegorna hällde frukt över henne. Foto: Johan Bergmark
Javier är dörrvakt och skulle självklart fotas i hotellets entré. Foto: Johan Bergmark
Vd:n Maria ville avbildas i sin varma päls. Då bad fotografen henne att ligga i snön. Foto: Johan Bergmark

Det där lilla udda går som en röd tråd genom de trettio bilderna på utställningen. Här hänger Indra på en galge, Carl står på en hylla och Jeanette ligger upp- och ner i trappan.

I en bild sitter hovmästaren Dayan Eliasson ihopkrupen i en mathiss. Det är inte första gången hon sitter där.
– Vi har busåkt i den några gånger, säger hon och skrattar.

Det känns lite konstigt och ovant, att en bild på mig kanske kommer hänga hemma hos någon annan, haha.Dayan Eliasson, hovmästare

Från gäster har hon fått höra att bilden visar hennes personlighet. Hon håller med.
– Jag är ganska bestämd. Jag är som en lillmamma här. Jag gillar ordning och reda samtidigt som jag vill att man ska ha roligt på jobbet. Det kommer fram i mitt allvarliga ansiktsuttryck när jag sitter där i hissen, säger hon.

Om utställningen

  • Utställningen Unsung heroes hänger på Lydmar hotell i Stockholm fram till i mitten av juni.
  • De trettio fotografierna togs under åren 2020 och 2021.
  • Alla bilder är tagna av fotografen Johan Bergmark.

Hon tycker att det är jätteroligt med utställningen och säger att gästerna uppskattar den.
– Några stammisar säger att de vill köpa allihop! Det känns lite konstigt och ovant, att en bild på mig kanske kommer hänga hemma hos någon annan, haha.

Fotografen Johan Bergmark ställer ut Unsung heroes på Lydmar hotell i Stockholm. Foto: Madeleine Andersson