Nyheter UTSTÄLLNING

Fotoutställning hyllar hotellpersonal

Hollywoodstjärna eller diskare? Det är svårt att avgöra i fotografen Johan Bergmarks bilder. Under pandemin fotade han Lydmars hotellpersonal som kändisar. ”Jag vill visa att alla människor är likadana.”

Publicerad 2 maj 2022
Fotoutställning hyllar hotellpersonal
Städarna Sumaya, Adelina och Uyangha skulle fotas när en gäst plötsligt kom in – och fick bli rekvisita! Bilden är beskuren. Foto: Johan Bergmark

Tre kockar med en spädgris och en plockad fågel i famnen möter ens blick innan man ens hunnit in genom glasdörren till Lydmar i Stockholm. Ansiktena är stilla och krispigt svartvita. Inramade på entréns första vägg. Det är öppningsbilden i fotoutställningen Unsung Heroes som hänger i hotellfoajén till i juni.

Bakom bilderna står fotografen Johan Bergmark. Oftast fotograferar han människor från kultursektorn, som musiker, skådespelare och regissörer.

När pandemin slog till blev det plötsligt tomt på jobbokningar. Både för honom och hans favorithotell att fotografera på i Stockholm. Under ett samtal med Lydmars vd slog det honom: Han skulle fota personalen! Dels för att det skulle kännas mindre ”trist i själen”, men framför allt för hotellpersonalens skull.

– Det som är bakom kulisserna är alltid värt att hylla. Hotellpersonalen är de som finns bakom att vi kan ha det trevligt på hotellet, att vi har gott att dricka. Särskilt i pandemin när bokningar försvann och folk varslades ville jag hylla dem, för att de orkar, säger Johan Bergmark.

Vd:n hjälpte honom att styra upp tillfällen och personer att fotografera. Han hade fem till femton minuter per fotografering, precis som vid kändisporträtteringarna.

Jag vill visa att alla människor är likadana. Det spelar ingen roll om det är en musiker eller en rörmokare.Johan Bergmark, fotograf

– Jag attackerade hotellpersonalen med kameran på samma sätt som jag alltid gör. Jag vill visa att alla människor är likadana. Det spelar ingen roll om det är en musiker eller en rörmokare. Man ska kunna spegla sig själv i personen i bilden. Jag vill skala bort det yttersta och hitta nollpunkten. Det neutrala uttrycket. Sedan kan jag lägga till något annorlunda.

Det där lilla udda går som en röd tråd genom de trettio bilderna på utställningen. Här hänger Indra på en galge, Carl står på en hylla och Jeanette ligger upp- och ner i trappan.

I en bild sitter hovmästaren Dayan Eliasson ihopkrupen i en mathiss. Det är inte första gången hon sitter där.
– Vi har busåkt i den några gånger, säger hon och skrattar.

Det känns lite konstigt och ovant, att en bild på mig kanske kommer hänga hemma hos någon annan, haha.Dayan Eliasson, hovmästare

Från gäster har hon fått höra att bilden visar hennes personlighet. Hon håller med.
– Jag är ganska bestämd. Jag är som en lillmamma här. Jag gillar ordning och reda samtidigt som jag vill att man ska ha roligt på jobbet. Det kommer fram i mitt allvarliga ansiktsuttryck när jag sitter där i hissen, säger hon.

Om utställningen

  • Utställningen Unsung heroes hänger på Lydmar hotell i Stockholm fram till i mitten av juni.
  • De trettio fotografierna togs under åren 2020 och 2021.
  • Alla bilder är tagna av fotografen Johan Bergmark.

Hon tycker att det är jätteroligt med utställningen och säger att gästerna uppskattar den.
– Några stammisar säger att de vill köpa allihop! Det känns lite konstigt och ovant, att en bild på mig kanske kommer hänga hemma hos någon annan, haha.

Fotografen Johan Bergmark ställer ut Unsung heroes på Lydmar hotell i Stockholm. Foto: Madeleine Andersson
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här