Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”För få fälls för brott mot arbetsmiljölagen”

Varje år dör 1 400 personer i Sverige i arbetsrelaterade olyckor och sjukdomar. Det uppmärksammar LO med en tyst minut i dag klockan 13.00.

Publicerad 26 april 2013
inlinebild
Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare. Foto: Lars Forsstedt

– Det handlar om hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och även självmord. Sedan är det 45 arbetare som dör av olyckor på arbetsplatsen. Nästan en arbetare i veckan, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare.
Arbetsmiljöproblemen är omfattande och siffrorna är bara toppen på ett isberg, menar han.
– Det är för få arbetsgivare som anmäls och alldeles för få som fälls för brott mot arbetsmiljölagen. Vi vill ha nolltolerans och att folk ska ha orka ett helt arbetsliv.

För en bättre arbetsmiljö krävs både ett starkare Arbetsmiljöverk och att arbetsgivarna tar hela ansvaret för arbetsmiljön. Rättsväsendet behöver bli mer kunnigt och polisen utveckla sina metoder när den utreder arbetsplatsolyckor. Lagstiftningen måste bättras på så att beviskraven vid olyckor inte är lika höga som i dag. Som det är nu ligger bevisbördan på den som anmäler, menar Torbjörn Johansson.
– Arbetsgivaren ska vara skadeståndsskyldig. När de inte blir dömda fortsätter de som om ingenting har hänt, de kan vara cyniska. Därför är det avgörande att skärpa arbetsgivarens ansvar.

På söndag den 28 april är det den internationella Workers Memorial Day, som uppmärksammar människor som skadas eller dör i arbetet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här