Nyheter Jämställdhet

Feministiskt nätverk ska stärka medlemmar

Hotell- och restaurangfacket startar ett feministiskt nätverk. Tanken är att nätverket ska jobba för ökad jämställdhet ute på arbetsplatserna.

Publicerad 16 maj 2018
Feministiskt nätverk ska stärka medlemmar
HRF:s feministiska nätverk ska stärka medlemmar att ta kamp för jämställdhet på arbetsplatserna. Foto: Mostphotos

På Hotell- och restaurangfackets kongress 2014 beslutades att förbundet skulle starta ett feministiskt nätverk. Nu pågår arbetet med att grunda nätverket, som förväntas vara i gång i höst. Det är öppet för alla medlemmar, förtroendevalda och anställda inom förbundet. Men från början var tanken att nätverket skulle vara enbart för kvinnor inom HRF.
– Vi har gått ifrån den tanken och vill i stället öppna upp för alla som vill engagera sig feministiskt. Men det hindrar inte att nätverket anordnar separatistiska aktiviteter, säger HRF:s ombudsman Susanne Bali som ansvarar för att starta nätverket.

Susanne Bali Foto: Jann Lipka/HRF

Tanken är att medlemmar och förtroendevalda ska inspireras till att skapa samtalsgrupper och aktiviteter ute på arbetsplatserna. Under hösten kommer studiematerial läggas upp på HRF:s hemsida. Det ska kunna användas som underlag för diskussioner om jämställdhet i branschen.
– Det finns så mycket tyst kunskap om de här frågorna ute på arbetsplatserna. De som jobbat i branschen ett tag samlar på sig en massa kompetens om hur ojämlikhet påverkar arbetslivet.  Jag tror att det behövs ett forum där medlemmar kan dela med sig av sina erfarenheter till varandra. Ett tydligt exempel på en sådan fråga är sexuella trakasserier på jobbet, säger Susanne Bali.

Fokus för det feministiska nätverket kommer att vara att få i gång aktiviteter lokalt. Susanne Bali poängterar att de HRF:are som går med i nätverket avgör vilka frågor som ska stå på agendan.
– Allt fackligt arbete inom HRF ska genomsyras av feminism. Till exempel finns kampen för ett jämställt arbetsliv med hela tiden när vi förhandlar om löner och trygga anställningar. Men i grund och botten är det medlemmarna som tar de små feministiska kamperna varje dag. Genom nätverket hoppas vi att man kan stärka varandra i den kampen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här