Nyheter JÄMSTÄLLDHET

Stipendium lyfte facklig feminism

Nu går det att söka LO:s feministiska stipendium. Den som har ett konkret projekt för jämställdhet har chansen att få 50 000 kronor. För fjolårsvinnaren Seko sjöfolks kvinnliga nätverk innebar stipendiet ett lyft.

Publicerad 20 december 2019
Stipendium lyfte facklig feminism
Petra Sviberg, Lisa Rosberg och Ida Wallin drog igång ett kvinnligt nätverk för sjöfolk. Förra året fick de LO:s feministiska stipendium. Foto: Jörgen Tiger

Det var efter det fackliga uppropet #inteförhandlingsbart och metoo-rörelsen som LO skapade stipendiet för facklig feminism. Stipendiet är till för något konkret, till exempel nätverksträffar, studieresor, undersökningar eller för att sprida kunskap om facklig feminism.
Förra året delades stipendiet mellan två mottagare. Seko sjöfolk fick det för att utveckla ett kvinnligt nätverk bland matroser, motormän, servitörer och ekonomibiträden.

Ida Wallin var en av initiativtagarna till nätverket inom Seko sjöfolk. Hon är ombudsman och tjänstledig från arbetet som mässman då hon städar, diskar och tvättar ombord.

Ida Wallin Foto: Jonas Forslind

– Det var så klart trevligt med pengarna som vi ska använda till en föreläsning. Men framför allt betydde stipendiet att frågorna lyftes. Det pratas om det på alla nivåer och medlemmarna uppskattar det. Det har börjat röra på sig, säger Ida Wallin.

Nätverket har ordnat en utbildning i förhandling för förtroendevalda kvinnor och ska varje år ha ett stormöte för kvinnor i alla medlemsgrupper.
– Sedan finns också mininätverk för till exempel dem som jobbar i Göteborg, som kan träffas oftare.

Seko sjöfolk ses traditionellt som ett manligt fack, men är det inte längre, säger Ida Wallin.
– Säger man sjöman tänker folk mer på skitigt maskinjobb än på de många traditionellt kvinnliga yrken som finns. Mer än 40 procent av våra medlemmar är kvinnor.

Inför stormötet i januari fick medlemmarna rösta om vad de ville att föreläsningen skulle handla om. Majoriteten ville ha något om arbetsmiljö. Cecilia Österman, universitetslektor i sjöfartsvetenskap med inriktning mot arbetsmiljö och Helené Zallin, ombudsman med ansvar för arbetsmiljö, kommer att föreläsa.

Den andra mottagaren av stipendiet förra gången var ett tvärfackligt nätverk mellan Byggnads, Fastighets och Elektrikerna i Örebro/Värmland som vill stärka banden mellan kvinnor i sina mansdominerade förbund.

Sista ansökningsdag för årets stipendium är den 31 januari. Läs mer på LO:s sajt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här