Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fem miljoner till HRF:s medlemmar

Förra året avslutade LO-TCO Rättsskydd 26 ärenden som gällde HRF:s medlemmar. Dessa gav över 4,9 miljoner i ersättningar, en rejäl ökning jämfört med 2012, då motsvarande siffra var knappt 2 miljoner på 28 ärenden.

Publicerad 3 februari 2014

Hotell- och restaurangfacket tillhör de förbund med lägst ersättning via LO-TCO Rättsskydd. Det är för att många av fallen som HRF lämnar över gäller arbetsrätt, där tvisten kan röra sig om några månadslöner. Försäkringsärenden, som kan resultera i större summor, har varit ovanliga.

Men under 2013 slutförde Rättsskyddet ett sådant ärende. En HRF-medlem fick hjälp mot Försäkringskassan för att få en skada godkänd som arbetsskada och livränta beviljad. Medlemmen, som i dag är 42 år, får ersättning för resten av det som skulle ha varit hans arbetsliv. Sammanlagt rör det sig om cirka 2 miljoner kronor, beräknar Rättsskyddet.

Antalet anmälda arbetsskador minskar i landet. Det märks också bland de ärenden som Rättsskyddet driver.
– Vi har sett en dramatisk minskning av arbetsskador och arbetssjukdomar, säger Dan Holke, vd och chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Han tror att många inte känner till hur viktigt det är att anmäla förslitningsskador och skador som beror på exempelvis överbelastning.

Ett annat stort ärende under året var i samband med att ett städbolag, Cevencia, gick i konkurs. Då fick 15 HRF-medlemmar sammanlagt 933 000 kronor genom lönegarantin, efter att Rättsskyddet drivit ärendet.

Om Rättsskyddet

LO-TCO Rättsskydd är fackförbundens gemensamma juristbyrå. Till Rättsskyddet kan fackets ombudsmän vända sig för att få hjälp att driva ärenden för medlemmarnas räkning.
Totalt avslutade Rättsskyddet 1 439 ärenden under 2013, och den genomsnittliga ersättningen var 225 000 kronor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här