Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Färre nya jobb i branschen nästa år

Under 2007 skapades runt 12 000 nya jobb i branschen. Nästa år kommer jobben att bli betydligt mycket färre. Det förutspår Ams i sin nya rapport.

Publicerad 10 december 2007

Det senaste året har varit en riktig fest för hotell- och restaurangföretagen. Högkonjunktur, svenskarnas förbättrade ekonomi och ökad turism har gjort att många företag har fått nyanställa. Arbetsmarknadsverket, Ams, räknar med att runt 12 000 personer fått jobb i branschen under 2007. Det är 13 procent fler än under 2006.

Men nu verkar ökningen ha nått sin topp. Oro på världsmarknaden och höjda räntor bidrar till att högkonjukturen mattas av. Även om arbetsgivarna i branschen är fortsatt positiva inför nästa år, räknar Ams med betydligt färre nyanställningar i sin rapport.
– När vi nu ser en viss avmattning på arbetsmarknaden nästa år måste vi komma ihåg att vi ha haft en exceptionellt bra utveckling de senaste åren, säger Ams generaldirektör Bo Bylund.

Samtidigt visar en undersökning från SCB att arbetsgivare i branschen ofta tycker att det är svårt att hitta rätt personal. SCB har frågat personalansvariga på runt 7 000 företag om de tycker att det är lätt eller svårt att rekrytera nya anställda. En stor del av arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen säger att det är brist på utbildad personal med yrkeserfarenhet. Däremot tycker de att det finns tillräckligt med nyutexaminerade hotell- och restaurangarbetare.

Källa: Ams Ura 2007:4 och SCB:s Arbetskraftbarometern 2007.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här