Gamla köksmaskiner som inte uppfyller dagens krav på säkerhet är ett stort arbetsmiljöproblem i restaurangkök. - Vissa maskiner är ända från 1950-talet. De kan vara jättefarliga, säger Torbjörn Olsson på Arbetsmiljöverket.
På många restauranger används fortfarande köksmaskiner som kan ge skador för livet. Bara i Uppsala upptäckte Arbetsmiljöverket nyligen nästan femton farliga maskiner.
– Vi gjorde inspektioner på runt 25 restauranger och hittade mellan 12 till 15 maskiner som saknade riktiga skydd, berättar inspektör Torbjörn Olsson.
Framför allt var det skärmaskiner och degblandare som inte uppfyllde kraven på säkerhet. Problemet är vanligt i restaurangbranschen, berättar Torbjörn Olsson.
– Ofta är det gamla maskiner som kanske uppfyllde de lagar som gällde innan 1995, men som inte håller måttet i dag. En del maskiner är ända från 1950-talet. De kan vara jättefarliga, säger han.
I Uppsala har flera restauranger nu förbjudits att använda sina maskiner.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.