Nyheter bonus

”Fantastiskt att bli sedd”

Ikea delar ut 1,1 miljarder i bonus till de anställda, som tack för deras hårda arbete under pandemin. Susanne Karlsson på Ikea Jönköping uppskattar gesten.

Publicerad 3 november 2021
”Fantastiskt att bli sedd”
HRF:aren Susanne Karlsson är en av alla Ikea-anställda som får bonus. Foto: Anna Hållams (porträtt), Mostphotos

”De senaste 18 månaderna har det blivit ännu tydligare att våra medarbetare är vår allra viktigaste tillgång. Under Ikeas kanske svåraste tid någonsin har de visat vad ’tillsammans’ betyder och hur entreprenörsanda, mod och kundfokus ser ut när det verkligen gäller. Våra medarbetare har burit Ikea genom pandemin och jag är övertygad om vi kommer ut på andra sidan ännu starkare.” Det skriver Lena Herder, Ikeas Sverigechef, i ett pressmeddelande.

Bonusen, sammanlagt 1,1 miljarder kronor, ska fördelas på alla företagets anställda i alla länder. För en heltidsanställd blir det drygt 9 000 kronor. Susanne Karlsson, restaurangbiträde på Ikea i Jönköping, uppskattar gesten.
– Det känns fantastiskt att bli sedd, på något vis. Dessutom är det häftigt att alla får lika mycket, oavsett om du arbetar på lagret eller i ledningen. Bonusen är bara baserad på hur mycket du arbetar.

Pandemin har påverkat Ikea, och inte minst de restauranganställda, mycket, berättar Susanne.
– Vi har fått lägga om vårt arbetssätt helt och hållet, framför allt på restaurangerna. Restriktionerna gjorde ju att gästantalet sjönk enormt mycket. Men vi har försökt anpassa oss och hitta sätt att göra så att vi inte skulle behöva säga upp.

Till exempel har de restauranganställda i perioder jobbat på andra delar av varuhuset.
– Näthandeln ökade ju enormt, så vi har bland annat jobbat med att plocka ordrar. Det var kul att testa ett annat spännande uppdrag lite tillfälligt, säger Susanne.