Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket säger inte ja till EMU

Hotell- och restaurangfacket kommer inte att säga ja till valutaunionen EMU. Men om facket ska vara neutralt eller emot EMU är inte klart.

Publicerad 22 april 2003

– Vi kan inte rekommendera våra medlemmar att rösta ja i folkomröstningen, säger HRF:s förbundsordförande John Herrström.
– Antingen beslutar vi att inte ta ställning eller också är vi kritiska.

Den europeiska valutaunionen ska diskuteras på Hotell- och restaurangfackets kongress i slutet av maj. Det finns krav både på att facket ska vara neutralt och på att facket ska ta ställning.
Om det blir ett ställningstagande blir det alltså ett nej, om förbundsledningens linje vinner gehör.

Orsaken är att politikerna inte har lyssnat på LO:s krav på buffertfonder. Undanlagda pengar behövs för att Sverige ska kunna dämpa arbetslöshet och hindra stora sociala nedskärningar i en lågkonjunktur, anser LO.

John Herrström är bekymrad över att det i dag egentligen bara finns ett borgerligt alternativ på ja-sidan i EMU-omröstningen. Ingen på ja-sidan för fram löntagarnas behov och krav.
– Om det inte finns en ja-linje som stöder det synsätt som LO har, så finns det anledning att ställa sig skeptisk till EMU, säger John Herrström.
– EMU är ett riskprojekt, fortsätter han. LO vill skapa instrument för att kunna hantera de riskerna, för att kunna hålla arbetslösheten stången när det behövs.

På tisdagen diskuterade LO:s representantskap organisationens inställning till valutaunionen. Beslutet blev att LO ska vara neutralt, men att organisationen ska uppmana medlemmarna att rösta den 14 september.
Hotell- och restaurangfacket har i dagarna kallat sin förbundsstyrelse till ett extra möte om EMU. Den 19 maj hålls mötet.

Tidigare artiklar
Valutaunion gör facket villrådigt. Läs artikeln här>>
Varken bä eller bu till EMU. Läs artikeln här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.