Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Restaurangfacket emot EMU

Hotell- och restaurangfacket går emot ett svenskt medlemskap i valutaunionen EMU. Utifrån fackliga utgångspunkter är EMU inte bra för löntagarna nu, anser facket.

Publicerad 26 maj 2003

Med röstsiffrorna 86 mot 23 röstade Hotell- och restaurangfackets kongress i Lund på måndagen mot att Sverige ska gå med i valutaunionen EMU.
Fem ombud avstod från att rösta och en var frånvarande.
Men det är inte ett nej för all framtid. HRF anser, liksom LO, att EMU i framtiden kan vara bra. Men unionen innebär stora nackdelar, framför allt för arbetarna. Som unionen nu är uppbyggd finns stora risker för arbetslöshet och för svängningar i ekonomin, som vi i Sverige inte kommer att kunna parera, anser HRF.
Ett stort problem är att de politiska partierna på ja-sidan inte har tagit löntagarnas krav och behov på allvar.
– Jag tänker rösta nej nu, men inte för alltid, sa ombudet Jörgen Olsson, croupier från Gävle, i debatten. EMU är varken himmel eller helvete. Det går inte åt fanders om vi väntar.
– Det är en plikt att ta ställning, sa HRF:s ordförande John Herrström.
– Det finns ett fackligt perspektiv från våra medlemmars utgångspunkt. Det är vår skyldighet att föra fram det i debatten, sa Herrström, som själv kommer att rösta nej i folkomröstningen.
Kongressen var dock inte enig. Antonio Lopez Lopez, klubbordförande på Sheraton i Stockholm, ville att facket skulle stå neutralt. Själv är han för EMU.
– Att inte delta i EMU skulle vara ett historiskt misstag, ansåg han. EMU är mer än pengar. Det handlar om solidaritet och visioner.
HRF kommer inte att delta i några kampanjer eller tvinga sina ombudsmän att göra det. Däremot uppmanar facket alla medlemmar att rösta den 14 september.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här