Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket kräver Arlandas arbetsgivare på ansvar

- Både flygbolaget SAS och arbetsgivaren LSG måste ta sitt ansvar för personalen. Det säger HRF:s ombudsman Dan Fransson, efter den första förhandlingen om uppsägningarna på Arlanda.

Publicerad 19 september 2003

LSG gör flygmaten åt SAS. Men SAS ska sluta servera mat på många flygningar och nästan 200 av LSG:s anställda har därför varslats om uppsägning på grund av arbetsbrist.
I måndags lämnades varselhandlingarna till länsarbetsnämnden och under veckan har det varit förhandlingar.

Uppsägningar på tre flygplatser
På Landvetter utanför Göteborg kommer 23 cateringarbetare och 11 tjänstemän att sägas upp. På Sturup i Skåne sägs 8 cateringarbetare och 3 tjänstemän upp.
För dessa medlemmar är förhandlingarna redan klara.
På Arlanda pågår förhandlingar fortfarande. Här vill företaget säga upp 128 cateringarbetare och 26 tjänstemän.
– Vi anser att alla ska ha sex månaders uppsägningstid, eftersom det gäller så många personer, säger Dan Fransson.
– De här cateringarbetarna är en av våra mest utsatta grupper på arbetsmarknaden. Varseltiden är till för att samhället ska få tillräckligt tid att hjälpa dem till nya jobb.

Två lagar avgör uppsägningstiden
Det finns två lagar som delvis står emot varandra.
Främjandelagen, säger hur lång tid i förväg en arbetsgivare måste varsla länsarbetsnämnden om att det blir uppsägningar. Gäller det mer än 25 personer krävs fyra månaders varsel. Ska 100 personer eller fler sägas upp krävs 6 månaders varsel. Vid mindre uppsägningar räcker det med två månader.
Lagen om anställningsskydd, LAS, har andra tidsgränser. Här beror uppsägningstiden på hur länge man har varit anställd och hur gammal man är. De flesta på Arlanda skulle enligt LAS bara ha två månaders uppsägningstid.

Företaget har nu gått med på fackets krav att uppsägningarna inte ska träda i kraft förrän två månader efter att förhandlingarna har avslutats. Och förhandlingarna pågår än.
– Når man ingen övenskommelse lokalt i nästa vecka går ärendet vidare till central förhandling, säger Dan Fransson.
Facket ska under nästa vecka lägga fram ett förslag till LSG om hur man kan minska uppsägningarna på Arlanda.

Texten publicerad 03-09-19 12.30. Korrigerad 03-09-12 13.18.

Läs mer:
Nya uppsägningar på Arlanda. Läs mer här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.