Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Facket har misslyckats när en särskild homo-ombudsman behövs”

Facket ska bli bättre på att företräda homosexuella medlemmar. - Att en särskild homo-ombudsman behövs är en kritik mot oss i facket. Vi har inte fixat det här, säger Per Persson, tredje ordförande i HRF.

Publicerad 5 augusti 2002

Per Persson tycker att det är svårt att förstå varför homosexuella behöver en särskild ombudsman.
? Om en medlem som känner sig diskriminerad inte går till oss i facket utan till homo-ombudsmannen, så har vi missat något, sa han.
Och även på andra håll i facket håller man med. Det visade en debatt om att "komma ut" på jobbet, som hölls under Pridefestivalen i Stockholm.
– Lika väl som vi förhandlar om en felaktig lön eller uppsägning måste vi förhandla om någon blir illa behandlad för sin sexuella läggning. Men det tar tid, för facket kan inte de här frågorna än, sa Ulla Lindqvist,tredje ordförande i LO.
Etnisk diskriminering, på grund av någons ursprung, förekommer mest då någon söker ett jobb. Diskriminering på grund av sexuell läggning brukar däremot dyka upp när personen redan finns på arbetsplatsen.
– Det är en rak facklig fråga där vi måste företräda medlemman, sa Per Persson.
Många anser att Hotell- och restaurangfacket har kommit långt då det gäller synen på homosexuella. Relativt många är öppna med sin homosexualitet, både bland arbetsgivare, anställda och gäster.
? Det är lätt för en facklig organisation att säga att det bara är arbetsgivaren som diskriminerar, sa Per Persson. Men det stämmer inte. Även arbetskamrater kan stå för diskriminering och trakasserier.
? Men det är arbetsgivarens ansvar att göra något åt det.

Röster från debatten: Därför ligger facken efter
? Facket har hittills inte tagit till sig diskrimineringslagarna på samma sätt som andra arbetsmarknadslagar
? Den fackliga rörelsen har varit ganska auktoritär.

Så ska facken bli bättre på homofrågor
? LO arbetar tillsammans med Kommunal på att utbilda fackliga företrädare i vad som kallas homokompetens. 4 000 förtroendemän ska utbildas.
? En organisation för homosexuella inom försvaret har bildats.
? Ett nytt projekt arbetar nu med vad man kallar normgivande mångfald inom polis, försvar och kyrka. LO-förbundet Seko är med.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här