Nyheter UNDERSÖKNING

Fackanslutna känner mer gemenskap

Fackmedlemmar har oftare väl anpassade arbetsuppgifter och tycker att de ingår i en gemenskap på jobbet. Det visar en ny undersökning.

Publicerad 19 mars 2021
Fackanslutna känner mer gemenskap
De flesta fackanslutna arbetare, 94 procent, håller helt eller delvis med om att de ingår i en gemenskap via jobbet. Foto: Mostphotos

Det är tankesmedjan Arena Idé som tillsammans med Novus ställt frågor till runt 2 000 svenska yrkesverksamma om deras syn på arbete och samhälle.

Resultatet visar att arbetare som är med i facket i större utsträckning har arbetsuppgifter som de uppfattar som lagom svåra.
Bland arbetarna som inte var fackanslutna var det vanligare att man hade arbetsuppgifter som var antingen för svåra eller för lätta.
Det är också vanligare att de som inte är med i facket har enformiga arbetsuppgifter.

Bland fackanslutna arbetare håller 94 procent helt eller delvis med om att de ingår i en gemenskap genom jobbet. Bland övriga arbetare är siffran 87 procent.

Del av tvärfackligt projekt

Undersökningen är en del i det tvärfackliga projektet Arbetsliv och inflytande, där Arena Idé under åren 2019-2022 utreder förutsättningarna för fackligt inflytande och organisering på svensk arbetsmarknad.

På flera områden är det ingen större skillnad mellan fackanslutna och övriga arbetare.
Det gäller till exempel om man tycker att ens arbete bidrar till att göra världen bättre.
Däremot finns det skillnader mellan branscher. Anställda inom handeln och hotell- och restaurang är de som i lägst grad tycker att de genom sitt arbete bidrar till en bättre värld.

Enkäten ställer även frågor om hur de anställda ser på samhället.
Resultatet visar att det är något fler fackanslutna som anser att det går att lita på människor i allmänhet. De anser också i större utsträckning att Sveriges demokrati präglas av att folkets vilja styr.

Även här sticker anställda inom handeln och hotell- och restaurang ut, med en lite mörkare syn på dessa frågor.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här