Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Extraknäck viktigt för första jobbet

Gymnasielever som sommarjobbar eller jobbar extra har betydligt större chanser att få ett varaktigt jobb efter studenten. Det visar en ny rapport från Arbetsmarknadsdepartementets forskningsinstitut IFAU.

Publicerad 24 oktober 2013

IFAU har undersökt elever som gick ut ett yrkesprogram på gymnasiet år 2006. Bland dem hade 68 procent någon form av anställning under det sista året innan studenten. Fem månader efter studenten tjänade dessa mer än dem som inte arbetat, och fler hade fått varaktiga anställningar.

En del i förklaringen tror forskarna är att ungdomarna genom sina sommar- och extrajobb knutit kontakter, bland annat med andra anställda, som gett dem vägar in till andra jobb. Statistiken visar nämligen att ju fler av de tidigare kollegorna som är i arbete, desto snabbare etablerar ungdomarna sig på arbetsmarknaden.
– Vi blev inte förvånade av att den här typen av nätverk leder till jobb, men storleken är ganska slående. Och det är intressant att det inte bara är kontakten med en specifik arbetsgivare som är viktig, utan att även de tidigare jobbarkompisarna kan hjälpa ungdomarna att ”få in en fot” på andra företag, säger Lena Hensvik som är en av författarna till rapporten.
Rapporten bygger på statistik från SCB.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här