Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

"Ett par tusen nya jobb i branschen under 2006"

Ljusare tider nästa år. Fler jobb och lägre arbetslöshet i hotell- och restaurangbranschen. Så ser Ams prognos för 2006 ut.

Publicerad 4 januari 2006

Torbjörn Israelsson är utredare och prognosmakare på Ams.
– 2006 blir bättre än 2005, ingen tvekan. Vi får en ökad sysselsättning helt klart. Konjunkturen har varit bra länge men det har inte visat sig i antalet jobb. Men under hösten 2005 blev sysselsättningen bättre. Så vi väntar oss att det ska fortsätta så, säger han.

Hur kommer det att se ut i hotell- och restaurangbranschen?
– Det kommer att öka även där. Vi räknar med att det kommer att bli ett par tusen nya jobb i hotell- och restaurangbranschen under 2006. I intervjuer med företagare i branschen visar det sig att det har gått bättre än vad företagarna hade väntat sig. Det är ett bra tecken för framtiden.

Vad kan arbetslösa i hotell- och restaurangbranschen göra för att bli mer attraktiva på arbetsmarknaden?
– Det allra viktigaste är att man behåller en fot i branschen. Att man tar de jobb man kan få, även tillfälliga jobb, och att man håller kontakten med arbetsgivare. Det är absolut viktigast. Det är en bransch med många jobbtillfällen eftersom personalomsättningen är hög och det finns många säsonganställningar.
– Sedan är det bra att satsa på utbildning och karriärsmöjligheter. Att försöka vidareutbilda sig inom sitt yrke är bra. I restaurangyrkena finns det ofta möjligheter till vidareutbildning och på hotellsidan också. Sedan är det alltid bra att förbättra sina språkkunskaper.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här