Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ett år efter blockaden av salladsbaren

I dag är det ett år sedan avtalsstriden började på salladsbaren Wild n Fresh. Blockadvakter och tv-team har ersatts av gäster. Men konflikten märks fortfarande av. Facket och Sofia Appelgren har precis börjat hämta sig.

Publicerad 5 december 2007

– Man är rätt less på den där historien nu.
Det säger Margareta Mattsson som äger salladsbaren Wild 'n' Fresh sedan i mars. Hon och hennes man Stefan valde att köpa baren trots all uppståndelse som rådde.

När Margareta och Stefan tog över fick salladsbaren avtal och konflikten tog slut. Det var en lättnad för alla parter, tycker Maria Norrbin Karlsson på HRF i Göteborg. Nu är hon tillbaka på sitt kontor, där pappren fortfarande ligger i drivor.
– Jag ligger fortfarande efter med saker jag måste göra, säger hon.

Så här i efterhand kan hon komma på flera saker som kunde gjorts annorlunda. Till exempel hade det behövts en krishantering för de som stod blockadvakter.
– Det var väldigt jobbigt att bli kallad det ena och det andra. Vi som jobbar på facket kanske klarade det, men de förtroendevalda och frivilliga som kom hade nog behövt mer hjälp.
Att vara tydligare i medierna är en annan sak.
– Inte tappa fokus på huvudfrågan, kollektivavtalen, och glida in på stickspår.

För Sofia Appelgren har livet också gått vidare. Men hon tycker fortfarande att det är jobbigt att prata om blockaden. För ett par månader sedan kom hennes bok om konflikten. Arbetet med den var både ett sätt att bearbeta det som hänt, och att komma med ett inlägg i den debatt som hon själv varit en av huvudpersonerna i.
– Det hände så mycket omkring mig som jag inte hade tid att varit en del i. Boken var mitt sätt att ge min syn på saken.

I boken får Hotell- och restaurangfacket en ordentlig känga.
– Jag anser att man ska behandla människor med respekt, och det tycker jag inte att HRF gjorde.
Själv tycker Sofia att hon inte kunnat göra så mycket annorlunda utifrån hur hon kände.
– Jag gjorde så gott jag kunde. Jag är tillräckligt självkritisk i min bok. De som vill ha självkritik kan läsa den.

På salladsbaren har Margareta Mattsson precis serverat en sen lunchgäst. Hon förklarar varför de genast gick med i SHR.
– Jag har själv varit med i facket sedan jag var arton, så det hade blivit jättekonstigt om vi inte hade haft avtal här.
Hon berättar att en del av de kunder som brukade stödäta på baren slutade komma när de tagit över. Några fortsatte komma. Vissa av gästerna ville diskutera varför de tecknat avtal.
– Men de flesta tyckte nog bara att det var skönt att konflikten var över. Nu är det nog glömt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här