Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ersättning även till pappor på konditori

Lönen höjs med 480 kronor per månad från 1 maj på serveringskonditorier. Avtalets tarifflöner höjs lika mycket. Nytt är också att inte bara mammor utan även pappor kan få föräldralön från arbetsgivaren.

Publicerad 15 juni 2004

Avtalet mellan Hotell- och restaurangfacket och Livsmedelsföretagen är klart. Så här höjs lönerna:

Lönehöjningar
* 1 maj 2004:   480 kr/månad, 2:77/tim
* 1 maj 2005:   480 kr/månad, 2:77/tim
* 1 maj 2006:   490 kr/månad, 2:83/tim
I serveringsavtalet finns inga lönepotter utan alla höjningar läggs ut lika för alla, 1450 kronor på 3 år.

För ungdomar under 18 år blir höjningarna hälften så stora, 240 kronor de två första åren och 245 kronor det tredje avtalsåret.

Ob-tillägget höjs från 15 till 16:60 kronor i timmen den 1 maj nästa år. Samtidigt höjs natt-ob från 30 till 33 kronor i timmen.

Facket har krävt att en semesterlönegaranti införs, efter samma modell som i SHR-avtalet. Nästa semesterår blir det så. Det semesterår som börjar 1 april 2005 blir lägsta semesterlön 1 025 kronor per semesterdag. Året därpå är semesterlönen lägst 1 065 kronor per dag. Semesterlönen tjänas in året innan man har semester. Det innebär att den garanterade semesterlönen gäller för semestern år 2006 respektive 2007.

Havandeskapslönen byter namn till föräldralön och betalas nu till både mammor och pappor. Tiden med föräldralön ökas också från två till tre månader. Föräldralönen är 10 procent av den anställdes lön och alltså en utfyllnad av den föräldrapenning som försäkringskassan betalar.

Föräldralönen betalas under högst tre månader och gäller till dess att barnet är 18 månader gammalt, eller 18 månader efter adoption. Kravet är att föräldern har varit anställd hos arbetsgivaren under minst ett år i följd. För den jämställda familjen blir detta ett ekonomiskt lyft. Om mamman och pappan delar på föräldraledigheten kan de få sex månader med föräldralön, annars bara tre månader. I föräldrapenningen från försäkringskassan finns ett tak för högsta ersättning. Det finns inte i föräldralönen från arbetsgivaren.

Avtalet gäller till och med 30 april 2007.

Fotnot. Livsmedelsföretagen hette tidigare Bageri- och konditoriarbetsgivarna, BKA.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här