Nyheter första maj

”En dag då våra frågor får ta plats”

På tisdag är det första maj. Runt om i landet kommer HRF:are att göra sina röster hörda i demonstrationstågen. – Det är en dag då våra frågor får ta plats, säger Kajsa Bysell, barista och ordförande i HRF:s avdelning Stockholm-Gotland.

Publicerad 30 april 2018
”En dag då våra frågor får ta plats”
HRF:aren Kajsa Bysell är en av Vänsterpartiets talare den första maj i Stockholm. Foto: Sten-Åke Stenberg, Elis Hoffman

På flera av Hotell- och restaurangfackets avdelningar runt om i landet uppmärksammas arbetarrörelsens internationella högtidsdag. På HRF:s avdelningar i Göteborg och Malmö har man redan förberett sig genom att måla plakat. I Stockholm sker plakatmålningen på själva första maj och dagen inleds med gemensam frukost innan demonstrationstågen börjar. I avdelning Mitt kommer HRF:are att ta sig till Ludvika för att protestera mot att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen har fått demonstrationstillstånd.

Kajsa Bysell. Foto: Elis Hoffman

En av dem som ska tala på första maj i år är baristan Kajsa Bysell som är ordförande för HRF:s avdelning Stockholm-Gotland. Hon har arbetat i branschen i nitton år och varit fackligt aktiv i HRF de senaste åtta. I år talar hon på första maj för Vänsterpartiet.
– Det blir en hektisk dag. Jag kommer att gå upp klockan sex för att förbereda mig innan den gemensamma frukosten med avdelningen och HRF Sossen. Sedan blir det lite nervöst inför att jag ska hålla tal i Kungsträdgården, säger hon.

Vad kommer du att fokusera på i ditt tal?
– Jag kommer att fokusera på arbetet för ett jämlikt arbetsliv. Otryggheten i arbetslivet slår extra hårt mot kvinnor i alla branscher. Vi blir utsatta för sexuella trakasserier, våra tjänster hyvlas och vi får lägre lön än männen.

 Varför är första maj en viktig dag för dig?
– Det är en dag då vi får utrymme i mediebruset på ett annat sätt, och våra frågor får ta plats. Som frågan om att få bort de otrygga anställningarna. Under ett valår är det extra viktigt att frågor som spelar roll för oss i branschen får uppmärksamhet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här