Nyheter första maj

”En dag då våra frågor får ta plats”

På tisdag är det första maj. Runt om i landet kommer HRF:are att göra sina röster hörda i demonstrationstågen. – Det är en dag då våra frågor får ta plats, säger Kajsa Bysell, barista och ordförande i HRF:s avdelning Stockholm-Gotland.

Publicerad 30 april 2018
”En dag då våra frågor får ta plats”
HRF:aren Kajsa Bysell är en av Vänsterpartiets talare den första maj i Stockholm. Foto: Sten-Åke Stenberg, Elis Hoffman

På flera av Hotell- och restaurangfackets avdelningar runt om i landet uppmärksammas arbetarrörelsens internationella högtidsdag. På HRF:s avdelningar i Göteborg och Malmö har man redan förberett sig genom att måla plakat. I Stockholm sker plakatmålningen på själva första maj och dagen inleds med gemensam frukost innan demonstrationstågen börjar. I avdelning Mitt kommer HRF:are att ta sig till Ludvika för att protestera mot att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen har fått demonstrationstillstånd.

Kajsa Bysell. Foto: Elis Hoffman

En av dem som ska tala på första maj i år är baristan Kajsa Bysell som är ordförande för HRF:s avdelning Stockholm-Gotland. Hon har arbetat i branschen i nitton år och varit fackligt aktiv i HRF de senaste åtta. I år talar hon på första maj för Vänsterpartiet.
– Det blir en hektisk dag. Jag kommer att gå upp klockan sex för att förbereda mig innan den gemensamma frukosten med avdelningen och HRF Sossen. Sedan blir det lite nervöst inför att jag ska hålla tal i Kungsträdgården, säger hon.

Vad kommer du att fokusera på i ditt tal?
– Jag kommer att fokusera på arbetet för ett jämlikt arbetsliv. Otryggheten i arbetslivet slår extra hårt mot kvinnor i alla branscher. Vi blir utsatta för sexuella trakasserier, våra tjänster hyvlas och vi får lägre lön än männen.

 Varför är första maj en viktig dag för dig?
– Det är en dag då vi får utrymme i mediebruset på ett annat sätt, och våra frågor får ta plats. Som frågan om att få bort de otrygga anställningarna. Under ett valår är det extra viktigt att frågor som spelar roll för oss i branschen får uppmärksamhet.

Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här