Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Dyrt att döpa krog till Aquavit

Aquavit eller Akvavit. Jobbar du på en restaurang som heter så så kommer det snart en stämning från USA. Restaurang Aquavit i New York har ensamrätt på namnet.

Publicerad 15 april 2005

Restaurang Aquavit i New York har stämt Aquavit Grill & Bar i Trollhätten för varumärkesintrång. Även nyöppnade Akvavit på Skeppsbron har bytt namn.
– Vi tvingas byta namn. Det kändes lite underligt, en kvarterskrog i Trollhättan kan ju knappast konkurrera med en i New York. Men vi har blivit stämda och gått med på en förlikning, säger delägaren till restaurangen i Trollhättan, Robert Kulcar.
Det kostar pengar att blir stämd. Innan de stämdes fick restaurangen information, men brevet gick till förre delägaren som hade slutat. Han struntade i brevet och tog inte kontakt med de nya ägarna. Därför får nu krogen betala vite, göra nya namnskyltar, byta kläder med logan och stå för advokatkostnader.
– Vi tänker stämma den förre delägaren, säger Robert Kulcar.
Vad ska krogen heta?
– Vi har inte bestämt oss än. Vi haft en namntävling i lokaltidningen och fått in många bra namnförslag. Och vi ska bestämma oss nästa vecka för vad restaurangen ska heta.
Enligt stämningsansökan har de svenska ägarna Håkan Swahn och Marcus Samuelsson ensamrätt på varumärket Aquavit. De krävde Trollhättekrogen på en kvarts miljon kronor i skadestånd innan förlikningen.
Den 1 maj ska restaurangen i Trollhättan heta något annat, förslag finns som Spirit och AQ, vi får se vad trollhätteborna tycker.
Krögaren Nils Molinder döpte sin nya krog på Skeppsbrokajen till Akvavit. Patent- och registreringsverket hade gett klartecken, men efter att restaurang Aquavit i New York opponerat sig så bytte stockholmsrestaurangen namn till Brännvin.
CHRISTINA KELLNER

Akvavit heter på latin aqua vitae som betyder livets vatten. Det är också ett samlingsnamn för kryddat brännvin.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här