Dina rättigheter DRICKS

Så funkar dricks vid kortbetalning

Kortbetalningar är praktiska – men lite trassliga när det kommer till dricksen. Så här ligger det till.

Publicerad 25 januari 2022
Så funkar dricks vid kortbetalning
Visste du detta om dricks på kortbetalning? Foto: Colourbox, Fialotta Bratt/Skatteverket

1 När gästen ger dricks med kontokort hamnar drickspengarna i arbetsgivarens kassa. Men det blir inte företagets pengar. Dricksen ska ses som en skuld som företaget har till de anställda. Arbetsgivaren är bara en mellanhand, men är skyldig att bokföra hanteringen.

2 Är dricksen skänkt med kort, men arbetsgivaren vill att ni tar pengarna från den kontanta kassan? Det går bra, bara det finns underlag, verifikationer, som visar vilka belopp det rör sig om. Har ni ett system med gemensam dricks måste arbets­givaren få en sammanställning av hur dricksen fördelats på de anställda, enligt Skatteverket.

3 De anställda kan bestämma om, och i så fall hur, de vill dela på dricksen. Sedan betalar arbets­givaren ut pengarna enligt den valda modellen. Skatteverket skriver att det kan hanteras »inom företagets normala rutiner för löneredovisningen«, så du kan få vänta till nästa löneutbetalning.

4 Dricksen är skatte­pliktig. Du ska redovisa den som en inkomst, oavsett om den är kontant eller med kort, om den kommer direkt från gästen eller via kassasystemet. Summan ska in i din deklaration som »ej pensionsgrundande inkomst«.

5 Ett företag måste kunna visa för Skatteverket att det är personalen som själv bestämmer över dricksen, och vilka principer som gäller för upp­delningen.

6 Är det arbets­givaren som styr över hur dricksen fördelas? Då gäller andra regler. Pengarna räknas som inkomst för företaget och på samma sätt som lön för anställda. Arbetsgivaren ska betala in arbetsgivaravgifter och pengarna blir pensionsgrundande.

7 Gränsen för pensions­grundande inkomst går vid 1 000 kronor. Om en enskild gäst skulle ge en anställd mer än så i dricks under ett år blir alltså pengarna pensionsgrundande och den anställda ska betala skatt och egen­avgifter på pengarna.

8 Dricks är inte reglerat i kollektivavtal och Hotell- och restaurangfackets utgångspunkt är att det inte är en facklig fråga.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här