Nyheter diskriminering

DO synar branschens arbete mot sextrakasserier

Diskrimineringsombudsmannen ska specialgranska hur hotell- och restaurangbranschen hanterar sexuella trakasserier och repressalier.

Publicerad 21 februari 2019
DO synar branschens arbete mot sextrakasserier
Nu har turen kommit till hotell- och restaurangföretagarna att visa hur de arbetar med att förebygga sexuella trakasserier. Foto: Bernard Bodo/Istockphoto
Tobias Sjöqvist, jurist på DO. Foto: Hans Alm

En arbetsgivare är skyldig att aktivt arbeta mot sexuella trakasserier. Hen ska också se till att den som berättar om trakasserier inte straffas för det. Nu ska DO granska hur bra hotell- och restaurangbranschens arbetsgivare är på detta.

Det Diskrimineringsombudsmannen ska titta på är företagens riktlinjer och rutiner för att motverka trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Myndigheten har redan begärt in svar från 150 branschföretag och det kan komma att bli fler, berättar Tobias Sjöqvist som är jurist på DO.
– Vi har sagt att vi ska hålla det lite öppet. Det kan komma att utökas med ytterligare 100 företag.

Granskningen är en del i den stora tillsyn som DO inledde under 2017. Tidigare har man bland annat undersökt arbetsgivare inom bygg, IT, kultur, media, kommuner och landsting.
– Generellt sett är det ganska få som har godkända riktlinjer och rutiner, säger Tobias Sjöqvist.

Tillsynen i hotell- och restaurangbranschen väntas vara färdig i april. De arbetsgivare som inte uppfyller kraven kommer att få krav på att åtgärda detta, säger Tobias Sjöqvist.

Fakta: Detta är sexuella trakasserier

Diskrimineringslagen definierar sexuella trakasserier som uppträdanden av sexuell natur som kränker någons värdighet. Det kan till exempel vara krav på sexuella tjänster, tafsningar, sexuella gester, ovälkomna komplimanger eller närgångna blickar. Källa: DO.