Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

DO stämmer konferensföretag

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer en konferens- och mässanläggning i Stockholm. Detta efter att flera kvinnor trätt fram och berättat att de sextrakasserats av en föreståndare på företaget.

Publicerad 30 oktober 2013

– För DO är det viktigt att visa att sexuella trakasserier kan se ut på många olika sätt. Det kan pågå under lång tid och få långtgående konsekvenser för de som drabbas. På den här arbetsplatsen har det skett systematiskt och mycket omfattande, säger Anna Rosenmüller Nordlander, som sköter ärendena på DO. 

DO stämde konferensanläggningen för första gången i våras. Då gällde det en kvinna i 20-årsåldern som anmält företaget efter att ha sökt jobb som projektledare där. Anmälan riktar sig mot en person i chefsposition, en man i 70-årsåldern, som var den som hanterade rekryteringen. Han ska, bland annat, ha kommit med grova sexuella anspelningar och sagt att "han inte skulle ha något emot att ligga med henne". Enligt anmälan hade föreståndaren även föreslagit att de skulle resa bort tillsammans så att han skulle kunna fotografera henne naken. Kvinnan tackade nej till jobbet och vände sig till Diskrimineringsombudsmannen.   

I samband med att DO gick till Arbetsdomstolen med ärendet hörde fler kvinnor av sig med liknande berättelser. Nu har DO valt att stämma företaget ytterligare en gång. Denna gång handlar det om en annan ung kvinna som hösten 2011 sökte jobb som alltiallo på företaget. Föreståndaren bjöd då hem henne och en annan tjej på middag. Under kvällen ska han ha, enligt stämningen, ha gjort flera sexuella närmanden och bett att få fotografera henne naken. Enligt kvinnan ska mannen även ha sagt att han brukade köpa sex av andra anställda på anläggningen.   

I båda fallen menar DO att de arbetssökande trakasserats på grund av sitt kön och därmed diskriminerats. DO kräver därför att företaget ska betala 125 000 kronor vardera till kvinnorna. 

Företaget vill inte kommentera stämningarna, men skriver i ett mejl att de tar avstånd från alla typer av diskriminering. Advokat Kajsa Blomgren som företräder företaget säger dock att arbetsgivarens inställning är att ingen diskriminering har skett, och att det som kvinnorna tolkat som sexuella närmanden i stället varit en skämtsam jargong. 

Ärendena ligger nu hos Arbetsdomstolen. Datum för förhandling är inte utsatt än.

Fakta: Vanligt med sextrakasserier 

En undersökning från 2011 visar att 11 procent av kvinnorna och 5 procent av männen utsatts av trakasserier på grund av kön det sista året. Bland kvinnor i åldern 16-29 år var siffran 15 procent. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter SJUKDOM

Färre ska utförsäkras

Häromdagen presenterade regeringen en förändring av sjukförsäkringen som ska minska andelen avslag. Bra, men mer behövs, menar Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd.  

Publicerad 27 november 2020 Kommentera
Färre ska utförsäkras
En ny formulering i lagen ska göra att färre blir utförsäkrade vid dag 180. Foto: Colourbox

Den som varit sjuk i 180 dagar ska prövas mot normalt förekommande arbete. Det innebär att man tittar på om du skulle klara något arbete, även om du inte kan göra det du gjorde när du blev sjuk.

Enligt dagens regler ska den prövningen ske såvida det inte finns särskilda skäl att låta sjukpenningen fortsätta.

I veckan meddelade regeringen och samarbetspartierna att man vill ändra begreppet ”särskilda skäl” till ”övervägande skäl”.

Robert Sjunnebo. Foto: LO-TCO Rättsskydd

– Det är en betydande justering. Samtidigt kvarstår alla andra problem med sjukförsäkringen. Till exempel Försäkringskassans krav på sjukintyg och dess innehåll. I princip har vi ett system där utbildade personers – läkares – bedömningar överprövas av personer som saknar medicinsk utbildning, säger Robert Sjunnebo, jurist och enhetschef på LO-TCO Rättsskydd.

Den föreslagna förändringen vilar på utredningen av sjukförsäkringen som presenterades tidigare i år. Enligt Robert Sjunnebo är det viktigt att resonemanget som fördes i utredningen också lyfts i det kommande lagförslaget.

– Till exempel föreslår utredningen att det typiskt sett ska räcka med en läkares bedömning att man kan återgå till sitt ordinarie jobb före dag 365 för att slippa omprövning vid dag 180. Man ska heller inte exkludera vissa diagnoser som i dag, till exempel psykiska.

Kostnaden för reformen beräknas till 300 miljoner kronor per år. Statens kostnader för sjukpenning 2019 låg på drygt 36 miljarder kronor, enligt Försäkringskassans årsredovisning. Att de nya reglerna skulle leda till några dramatiska effekter motsägs av kostnaden.

– Det är en given slutsats, det är inte jättemånga som kommer att påverkas. Reformen står inte i paritet till de stora ord som användes när den presenterades. Sjukförsäkringen har väldigt stora problem, det här begränsar en liten del av dem, säger Robert Sjunnebo.

Nyheter TÄVLING

Paulina blev Årets sommarjobbare

Det var som väntat färre nominerade till Årets sommarjobbare 2020, men tre värdiga pristagare kunde ändå utses. En av dem är Paulina Sandberg på Tallhöjden hotell och restaurang i Simlångsdalen.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Paulina blev Årets sommarjobbare
Paulina Sandberg sommarjobbade på Tallhöjden hotell och restaurang. Foto: Tallhojden.se, Privat
Paulina Sandberg. Foto: Privat

Priset Årets sommarjobbare är till för att lyfta fram unga inom hotell- och restaurangbranschen. Det var av naturliga skäl färre nominerade i år. Men initiativtagaren Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor, säger att de som trots allt fick sommarjobb i år har fått göra en stor insats.

En av dem är Paulina Sandberg, 17 år, som vann i kategorin hotell. Paulina arbetade på Tallhöjden hotell och restaurang.
– Jag städade stugor och rum, stod i disken och serverade. Det var väldigt varierande och jättekul att lära sig.
Paulina går samhällsprogrammet på gymnasiet och fortsätter att arbeta helger på hotellet. Hon skulle kunna tänka sig att arbeta inom hotell- och restaurangbranschen även i framtiden.
– Det är en möjlighet. I så fall skulle jag helst arbeta med servering, eftersom jag tycker att det är kul att prata med gästerna.

Hon visste inte att hennes chef nominerat henne förrän hon fick priset.
– Jag blev jätteglad. Jag fick höra att det var för att jag jobbat mycket och varit social med gästerna. Det var kul att höra.

Amanda Nordenby, Katrinelunds gästgiveri och sjökrog, fick priset i kategorin restaurang och Gabriella Fröslev, Hotell Gässlingen, i kategorin kök.
De tre vinnarna får varsitt stipendium för en två veckor lång kurs på Swiss Education Center.

Nyheter stipendium

Facklig feminism får resurser

För tredje gången ska LO dela ut ett stipendium för facklig feminism. Summan, 50 000 kronor, ska användas för att lyfta viktiga jämställdhetsfrågor ute på arbetsplatserna.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Facklig feminism får resurser
För tredje året utlyser LO ett fackligt feministiskt stipendium. Foto: Colourbox

Efter det fackliga metoo-uppropet föddes idén till ett feministiskt stipendium för att stötta initiativ för att öka jämställdheten ute på LO-medlemmars arbetsplatser. 2021 kommer stipendiet att delas ut för tredje gången.

– Det är inget pris man får för något man redan gjort. Det här är ett stöd för personer som vill göra till exempel en studie, en utbildning eller dylikt, säger Joa Bergold, utredare på LO.

Joa Bergold. Foto: LO

I år fick Musikerförbundet stipendiet för att studera kvinnliga dansbandsmusikers villkor. Året dessförinnan delades stipendiet mellan Seko Sjöfolk och ett kvinnligt nätverk inom Elektrikerna, Byggnads och Målarna.

– LO-förbunden är lika till sin struktur, men har olika utmaningar. Genom det här stipendiet vill vi belysa hur det ser ut på LO-medlemmarnas arbetsplatser, säger Joa Bergold.

Hon uppmanar den som tidigare sökt att göra det igen.
– Att man inte fick pengar då var inte för att ansökan var dålig. Det har varit väldigt många bra initiativ.

Sista ansökningsdag är den 15 januari. Här kan du läsa mer om hur du söker.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här