Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

DO stämmer konferensföretag

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer en konferens- och mässanläggning i Stockholm. Detta efter att flera kvinnor trätt fram och berättat att de sextrakasserats av en föreståndare på företaget.

Publicerad 30 oktober 2013

– För DO är det viktigt att visa att sexuella trakasserier kan se ut på många olika sätt. Det kan pågå under lång tid och få långtgående konsekvenser för de som drabbas. På den här arbetsplatsen har det skett systematiskt och mycket omfattande, säger Anna Rosenmüller Nordlander, som sköter ärendena på DO. 

DO stämde konferensanläggningen för första gången i våras. Då gällde det en kvinna i 20-årsåldern som anmält företaget efter att ha sökt jobb som projektledare där. Anmälan riktar sig mot en person i chefsposition, en man i 70-årsåldern, som var den som hanterade rekryteringen. Han ska, bland annat, ha kommit med grova sexuella anspelningar och sagt att "han inte skulle ha något emot att ligga med henne". Enligt anmälan hade föreståndaren även föreslagit att de skulle resa bort tillsammans så att han skulle kunna fotografera henne naken. Kvinnan tackade nej till jobbet och vände sig till Diskrimineringsombudsmannen.   

I samband med att DO gick till Arbetsdomstolen med ärendet hörde fler kvinnor av sig med liknande berättelser. Nu har DO valt att stämma företaget ytterligare en gång. Denna gång handlar det om en annan ung kvinna som hösten 2011 sökte jobb som alltiallo på företaget. Föreståndaren bjöd då hem henne och en annan tjej på middag. Under kvällen ska han ha, enligt stämningen, ha gjort flera sexuella närmanden och bett att få fotografera henne naken. Enligt kvinnan ska mannen även ha sagt att han brukade köpa sex av andra anställda på anläggningen.   

I båda fallen menar DO att de arbetssökande trakasserats på grund av sitt kön och därmed diskriminerats. DO kräver därför att företaget ska betala 125 000 kronor vardera till kvinnorna. 

Företaget vill inte kommentera stämningarna, men skriver i ett mejl att de tar avstånd från alla typer av diskriminering. Advokat Kajsa Blomgren som företräder företaget säger dock att arbetsgivarens inställning är att ingen diskriminering har skett, och att det som kvinnorna tolkat som sexuella närmanden i stället varit en skämtsam jargong. 

Ärendena ligger nu hos Arbetsdomstolen. Datum för förhandling är inte utsatt än.

Fakta: Vanligt med sextrakasserier 

En undersökning från 2011 visar att 11 procent av kvinnorna och 5 procent av männen utsatts av trakasserier på grund av kön det sista året. Bland kvinnor i åldern 16-29 år var siffran 15 procent. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här