Sju saker du vill veta om toapausen
Nödvändiga fakta! Foto: Istockphoto, Mostphotos
Dina rättigheter toalettpaus

Sju saker du vill veta om toapausen

Publicerad 19 november 2024

Nöden har visst en lag – det här gäller för toabesök på jobbet.

1 Paus finns i lagen

Alla har rätt till paus på jobbet. Det regleras i arbets­tidslagen. Det spelar ingen roll om du är fast anställd eller hoppar in extra, om du har heltid eller deltid.

2 Kortare avbrott i arbetet

Arbets­tidslagen sätter ingen exakt längd eller innehåll för pauser. Det är ett kortare uppehåll i arbetet, exempelvis för att gå på toaletten. Dricka vatten eller kaffe är andra vanliga exempel.

3 Bussförare blev mall

Det är rimligt med en toapaus efter cirka två timmars arbete. Detta enligt Arbetsmiljöverket, som stödjer sig på en dom som varit vägledande för bussbranschen. Domen slog fast att bussförare i linjetrafik ska ha schema med paus efter två och en halv timmes körning.

4 Tillgång till toa

Anställda ska ha tillgång till toaletter på jobbet. Arbetsmiljöverkets före­skrifter säger »tillräckligt många« och ger råd om minst en toalett per 15 anställda. Toaletten ska »normalt« ligga i närheten av där jobbet utförs, nära personalrum eller omklädningsrum.

5 Delat stjärterum

Finns det bara en toalett i lokalen och företaget låter gäster använda den? Det är inte förbjudet, hälsar Livsmedelsverket. Men vid en miljö- och hälsoskyddsinspektion måste företagaren vara beredd att redovisa hur man förhindrar direkt eller indirekt konta­minering.

6 Toapaus och ensamarbete

Ensamjobbare måste också på toa. Prata med arbetsgivaren om vilken lösning som ska gälla då. Kontakta ditt lokala skydds­ombud om du inte får besked från chefen. Om ni inte har något skyddsombud på jobbet, vänd dig till facket som kan hjälpa dig vidare.

7 Ingår i arbetstiden

Pauser är på betald arbets­tid. Du ska inte få löneavdrag för exempelvis ett toabesök eller behöva lägga till arbetstid för att »jobba igen« minuterna.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här