Nöden har visst en lag – det här gäller för toabesök på jobbet.
1 Paus finns i lagen
Alla har rätt till paus på jobbet. Det regleras i arbetstidslagen. Det spelar ingen roll om du är fast anställd eller hoppar in extra, om du har heltid eller deltid.
2 Kortare avbrott i arbetet
Arbetstidslagen sätter ingen exakt längd eller innehåll för pauser. Det är ett kortare uppehåll i arbetet, exempelvis för att gå på toaletten. Dricka vatten eller kaffe är andra vanliga exempel.
3 Bussförare blev mall
Det är rimligt med en toapaus efter cirka två timmars arbete. Detta enligt Arbetsmiljöverket, som stödjer sig på en dom som varit vägledande för bussbranschen. Domen slog fast att bussförare i linjetrafik ska ha schema med paus efter två och en halv timmes körning.
4 Tillgång till toa
Anställda ska ha tillgång till toaletter på jobbet. Arbetsmiljöverkets föreskrifter säger »tillräckligt många« och ger råd om minst en toalett per 15 anställda. Toaletten ska »normalt« ligga i närheten av där jobbet utförs, nära personalrum eller omklädningsrum.
5 Delat stjärterum
Finns det bara en toalett i lokalen och företaget låter gäster använda den? Det är inte förbjudet, hälsar Livsmedelsverket. Men vid en miljö- och hälsoskyddsinspektion måste företagaren vara beredd att redovisa hur man förhindrar direkt eller indirekt kontaminering.
6 Toapaus och ensamarbete
Ensamjobbare måste också på toa. Prata med arbetsgivaren om vilken lösning som ska gälla då. Kontakta ditt lokala skyddsombud om du inte får besked från chefen. Om ni inte har något skyddsombud på jobbet, vänd dig till facket som kan hjälpa dig vidare.
7 Ingår i arbetstiden
Pauser är på betald arbetstid. Du ska inte få löneavdrag för exempelvis ett toabesök eller behöva lägga till arbetstid för att »jobba igen« minuterna.