Nyheter TOAPAUSEN

Vanligt att skjuta på toalettbesöket

Kan du gå på toa under arbetspasset? För hotell- och restauranganställda är svaret inte självklart ja, enligt vår enkät. Läkare varnar för följderna.

Publicerad 7 november 2024
Vanligt att skjuta på toalettbesöket
En röst ur Hotellrevyns enkät. Bara fyra av tio svarande kunde alltid ta en toalettpaus när de behöver. Foto: Istockphoto

En paus för att kissa, bajsa eller byta mensskydd när man behöver – toalettbesök borde vara självklara inslag i arbetsdagen för alla.

Men i hotell- och restaurangbranschen kan anställda behöva hålla sig eller stressa när de går på toa.
Det kan leda till både förstoppning och urinvägsinfektion.

När Hotellrevyn ställde frågor till hotell- och restauranganställda i en enkät visade det sig att bara fyra av tio svarande alltid kan ta en toapaus när de behöver.
En av tio ­hinner sällan eller aldrig göra det.

De flesta som svarat på enkäten har dessutom upplevt olika besvär av att inte hinna med toalettbesök när de behöver. Det är bara 15 procent som aldrig upplevt det.

Bland besvären finns till exempel att bli så nödig att det gör ont eller att det saknas någon som kan täcka upp.

”Kan framkalla IBS-besvär”

Pontus Karling är överläkare och gastro­enterolog vid Norrlands ­universitetssjukhus.

Bilden visar Pontus Karling som berättar om medicinska problem som kan uppstå när man inte kan göra toalettbesök vid behov
Pontus Karling.
Foto: Privat

Han säger att var tredje kvinna och var fjärde man känner besvär från mage och tarm åtminstone ett par gånger i månaden.

Det kan vara obehag eller smärta, bråttom till toaletten, svårt att bajsa eller besvär med gaser.

– För de personer som har svårt att hålla sig är det naturligtvis väldigt viktigt att ha en trygghet i att kunna gå på toaletten när nöden kräver.

Även förstoppning försämras om man inte går
på toaletten när signalen kommer, berättar Pontus Karling.

Bland personer som inte har mag­besvär klarar de flesta av att anpassa sig till när det finns tid att ta toapaus.

– Men samtidigt finns det studier som visar att man kan framkalla IBS-besvär genom att hindra tarmtömningen, säger Pontus Karling.

Toapaus efter cirka två timmar

Enligt arbetstidslagen ska arbets­givaren ordna arbetet så att anställda kan ta de pauser som behövs utöver rasterna.
Lagen anger inte hur många eller långa pauserna ska vara.

Men i ett ärende som rörde busschaufförers kisspauser krävde Arbetsmiljöverket att arbets­givaren skulle sträva efter att lägga in paus efter ungefär två timmar, eller som allra längst två och en halv timme.
– Det är en rimlig rekommendation tycker jag, säger Pontus Karling.

Varning för att stressa fram kisset

Bild på Sofie Karlström som berättar om farorna med att hålla sig förlänge eller stressa igenom toapausen
Sofie Karlström.
Foto: Privat

Kissa behöver man vanligen göra var tredje-fjärde timme vaken tid, säger Sofie Karlström, biträdande överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, bäckenbottencentrum.

– Men om man druckit vätske­drivande drycker som kaffe, te eller alkohol kan man behöva kissa oftare.

Det kan få skadliga följder om man inte får kissa när det behövs, för­klarar hon.

När blåsan tänjer ut sig får den svårare att dra ihop sig. Det kan göra att det blir svårt att få ut allt kiss.

Om man behöver göra toalettbesök snabbt finns också risk att man inte tömmer blåsan helt.

Jobbets wc ska

  • finnas nära till hands
  • vara avskild
  • ha låsbar dörr
  • inte ha direktkontakt med matutrymme.

Källa: Arbetsmiljöverket

– Om man inte kissar tomt kan man få urinvägsinfektion och urinträngningar. Men det är heller inte bra att krysta ut kisset, det kan leda till skador. Upprepat krystande ökar också risken för framfall.

Det är också viktigt att kunna ta sina toapauser när man har mens.

– Man bör byta tampong regelbundet, helst var fjärde timme för att minska risk för infektion. Därtill kan det vara ett problem att man blöder igenom sitt mensskydd.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här