Undvik att dissa jobbet eller gästerna i sociala medier! Många tvister om brott mot lojalitetsplikten börjar med ett argt inlägg från en anställd.
1 Ingår i anställningen. När du skriver under ditt anställningsavtal har du också en lojalitetsplikt gentemot din arbetsgivare, även om det inte står i klartext. Det är en underförstådd förpliktelse, som gäller så länge du är anställd.
2 Arbetsgivaren går före. Lojalitetsplikten går ut på att du inte får skada din arbetsgivare. Uppstår det en intressekonflikt ska du i princip sätta arbetsgivarens intresse före ditt eget. Du får exempelvis inte bedriva konkurrerande verksamhet eller sprida uppgifter om din arbetsgivare som kan skada företaget.
3 Starta eget då? När anställningsavtalet upphör får du ta med dig din kompetens och driva eget. Däremot får du inte förbereda att starta en verksamhet som konkurrerar med arbetsgivarens så länge du är anställd.
4 Få okej på extrajobbet. Jag har en deltidstjänst – kan jag jobba hos en konkurrent? Nja. Typiskt sett är det inte brott mot lojalitetsplikten om du har en lägre befattning. Men i din ena anställning får du inte utnyttja eller röja företagshemligheter hos den andra. För att undvika problem är det bäst att du kollar med din arbetsgivare först.
5 Strängare för chefer. Högre befattning innebär högre krav på lojalitet. Det ställs alltså olika krav på exempelvis ett restaurangbiträde och en köksmästare.
6 Ta det lugnt med historieberättandet. Kan jag skriva om jobbiga gäster på Facebook? Undvik det, om du vill vara på den säkra sidan. Arbetsgivaren kan hävda att det får företagets verksamhet att framstå i dålig dager. Du får aldrig lägga ut personuppgifter eller röja information som är belagd med sekretess hos din arbetsgivare.
7 Prata direkt med chefen. Kan jag kritisera min arbetsgivare i sociala medier? Det kan du, men inte på ett sätt som skadar din arbetsgivare, eftersom det bryter mot lojalitetsplikten. Sedan är det kanske inte något som rekommenderas, relationen kan bli lite sträv. Det bästa är om du kan prata direkt med chefen om du är missnöjd.
8 Yttrandefriheten då? Den grundlagsfästa yttrandefriheten gäller faktiskt inte dig som privatanställd. Därmed inte sagt att du inte får yttra dig eller kritisera din arbetsgivare. Men för att skydda din anställning ska du göra det på rätt sätt: Vänd dig först till arbetsgivaren om du vill påtala missförhållanden. Om hen inte vidtar åtgärder kan du vända dig till exempelvis media.
Tack till Annett Olofsson på LO-TCO Rättsskydd som hjälpte till att reda ut vad som gäller!